Rónai György

Négy európai mobilszolgáltató egyesül a Vodafone ellen

A német T-Mobile, a francia Orange, a spanyol Telefonica, és az olasz TIM még tavaly kezdtek el tárgyalni az együttműködésről, amely keretében most létrejött a FreeMove nevű új márkanév.

A 230 millió közös előfizető számára a FreeMove szabad átjárhatóságot biztosít majd az országok között. Az együttműködés egyértelműen a piacvezető Vodafone visszaszorításának érdekében indult meg. A FreeMove először kizárólag az európai piacra koncentrál majd, amely több mint 4 milliárd eurós üzletet jelent a cégek számára, azonban később lehet, hogy a szolgáltatók teljes területére, vagyis Amerikára is kiterjed majd. A csoport már szerződést is kötött a Motorolával, és a Siemensel, hogy ezentúl tőlük közös megrendeléssel vesznek nagy mennyiségben mobiltelefonokat, ami - 6 millió eladott telefont tekintve - előreláthatóan akár 10 % megtakarítást is jelenthet nekik.


A szövetség számtalan előnnyel jár a szolgáltatók számára

A FreeMove az európai piacon már a második ilyen szövetség, de mellette eltörpül a korábbi angol MMO2, a svájci Sunrise, valamint norvég Telenor szövetsége. A szövetségek néhány tagja egyébként a 3G hálózati fejlesztések érdekében is egyesítette erőforrásait. Az ilyen szövetségek alapötlete a légitársaságoktól származik, akik szolgáltatásaik globális kiterjesztésének érdekében ugyanilyen módszerekkel egyesítik helyi érdekeiket.

A FreeMove fő apropója mégis a Vodafone dominanciájának megtörése, amely több mint 130 millió előfizetővel rendelkezik. Noha mind a négy cég nemzetközileg is érdekelt - a T-Mobile Magyarországon is -, a többi országra eddig egyikük sem terjesztette ki ennyire agresszívan a szolgáltatásait, mint az angol Vodafone. A 21 európai országra kiterjedő FreeMove egyetlen standard szolgáltatásként stabil, és rendkívül versenyképes szolgáltatás lesz.

Az elemzők azonban egyelőre szkeptikusak az ilyen laza szövetségeket illetően, ugyanis ezeket bármelyik fél könnyen kihasználhatja a saját céljaira, a többiek rovására. A 90-es években például több elektronikai cég is kötött egymással együttműködési szerződést, azonban ezekből mára nagyon kevés maradt meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laacaa #32
    Akkor gyere a balkánra, és rögtön nyugatnak látod a Mo.-i helyzetet.
  • Pheel #31
    Csak éppen helyhez vagy kötve. Persze az igazán fontos beszélgetésekhez legalább 2 galamb kell... :)
  • Pheel #29
    Nálam alap, hogy vezetékes telefonról és telefonra nem telefonálok. Mindenkinek van mobilja.
  • Pheel #27
    Engem már évek óta ráneveltek a t. szolgáltatók, hogy napközben ne pofázzak sokat, inkább csak este. 6 után, illetve hétvégén meg jókat röhögök azok pofájába, akik 33 -39 Forintért beszélnek 1 percet, amíg én 19-ért szolgáltatótól függetlenül, de mindegy. Kinek mi éri meg ;-)

    Napközben meg arra az 1-2 percre csak kibírja az ember azt a szégyentelenül drága 48 Ft-os percdíjat BÁRHOVÁ :)
  • Pepito #25
    Ja! Sanghaj tele van WiFi hotspotokkal.
    Otthoni 512K ADSL uszkve havi 2400-3000 Ft.
  • Pepito #24
    Kinában egy sms 1 mao szolgáltatón belül. Ami hozzávetőleg 3 forint. Masik szolgáltatóra 1.5.

    Nagyban csak 1.5 fen. Annyira olcsó, hogy ezen SPAM-elnek.

    De szar itt nekünk! :)
  • Tetsuo #23
    Azt tudtátok h USAban a helyi telefon sok helyen ingyenes, Dél-Koreában a havi ADSL 1000ft körül, Japánban ingyenes utcai terminálokon min BDSL átvitel van, Hong Kong és Japán között továbbfejlesztett 3G működik, Németorszban vezetéknélküli ADSLt terjesztik, nyugaton és a távolkeleten az összes nagyvárosban van WI-FI?
    Mi meg itt szüttyögünk ezzel a szarral...
  • Cat #22
    jaja, manapság az egység megjelölésével basszák át az embert
    pannon is pattogott hogy ők bizony másodperc alapuak, de amikor 2 hónap mulva rájöttek hogy a buta embereket ez egyáltalán nem érdekli, ők is átálltak egypercenkénti számlázásra
  • valaé valaé ná #21
    Kikéve talán az az apróság, hogy 1 perces az egység. A vitamax unonál 1/2 perces az egység.
  • Pepito #13
    A percdij olcsobb lesz? Errol beszeljenek!