JohnnyCage

Szövetségre léphet a Siemens és a Motorola

A Sony és Ericsson cégek mobil üzletágának hétfői egybeolvasztása után immár egyes hírek szerint a német Siemens is hasonló fúzióra készül a Motorola-val.

A mobiltelefon-piac jelenlegi, ingatag talaján számos szakértő úgy véli, a konszolidáció jelentheti a tartós megoldást a cégek számára. Miután a közelmúltban bevezetett új technológiáknak nem sikerült újból fellendíteni a mobiltelefon készülékek eladásait, több gyártó más lehetőségeket keresett a veszteségek felszámolására.

A Wall Street Journal üzleti napilap hétfői számába megjelent egy cikk, amely szerint a német Siemens AG, valamint az amerikai Motorola cégek tárgyalásokba kezdtek mobiltelefonokkal, illetve drótnélküli hálózati eszközökkel foglalkozó üzletágaik egyesítéséről. A hírt nem kívánták megerősíteni a társaságok képviselői, azt azonban egyik fél sem titkolta, hogy a veszteségek csökkentése érdekében szóba került más cégekkel való összefogás.

"A konszolidáció, figyelembe véve ezen társaságok jelenlegi pénzügyi helyzetét, szükségessé vált" - mondta Jane Zweig, a Shosteck Group vezérigazgatója. "A gyártóknak figyelembe kell venniük jelenlegi helyzetüket, mi az amijük van, és stratégiai szövetségre kell lépniük, hogy a hiányosságokat pótolni tudják."

Nem mindenki optimista azonban az egyesítés lehetőségeit illetően. Ben Wood, a Gartner elemzője úgy véli, a fúzió nem járna semmiféle komoly előnnyel. - Nagyon meg lennék lepve, ha a két cég közötti tárgyalások eredményesen végződnének - mondta. Egy Siemens-Motorola közösvállalkozás mindhárom fő felvevőpiacon komoly szereplő lenne. A Gartner Dataquet szerint azonban a két társaság még így is elmaradna a piacvezető finn Nokia-hoz képest, amely gyártó az idei második negyedévben 34,8% piaci részesedéssel rendelkezett.

Az elemzők szerint a Siemens elsősorban Európában hódít mobilkészülékeivel, a Motorola pedig az amerikai piacot uralja nagymértékben. Ennek megfelelően a Motorola elsősorban az USA-ban használatos CDMA megoldásokban jártas, a Siemens készülékei pedig az Európában és Ázsiában használatos GSM szabványhoz készülnek. A fúzió, amely a szakértők szerint korántsem biztos, hogy létrejön a két cég között, elsősorban a Siemens számára lehetnek kedvező.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!