Franczy

3G csak 2003-ban?

[CNet] A világ legnagyobb mobiltelefonos szolgáltató cégének, a Vodafone Groupnak a képviselői pénteken bejelentették, hogy a harmadik generációs (3G), különböző internetes képességekkel is rendelkező mobiltelefonos szolgáltatások világszintű beindítására lehet, hogy csak 2003 táján kerül majd sor, mivel jelenleg még több tényező is hátráltatja az új rendszerek üzembe helyezését.


A Vodafone szóvivője elmondta, hogy a harmadik generációs mobiltelefonos infrastruktúra kiépítése Nagy-Britanniában, és egész Európában késni fog. A cég eredeti tervei szerint egyébként az idei év végéig Nagy-Britanniában legalább 1200 3G alapállomást helyeztek volna üzembe, ezzel szemben ez a szám a legjobb esetben is csak 750 lesz, vagyis csak töredéke az eredetileg tervezett darabszámnak. A szóvivő elmondta, hogy a Vodafone ennek ellenére is mindent megtesz majd annak érdekében, hogy az újgenerációs mobiltelefonos rendszereket mihamarabb üzembe helyezzék, és azért még van egy kis esély arra, hogy esetleg már 2002 második felében beindítják az első 3G rendszerüket. Amennyiben ez mégsem sikerül, akkor bizony a 3G rendszerek debütálása átcsúszik 2003-ra. A Vodafone szerint egyébként a megfelelő infrastruktúra hiányán kívül az is hátráltatja a 3G mobiltelefonos rendszerek üzembe helyezését, hogy az új szolgáltatások igénybevételéhez szükséges harmadik generációs mobiltelefon készülékek sem készülnek el az eredetileg tervezett időpontig.

"Mi nem állítjuk azt, hogy a 3G mobiltelefonos rendszereket csak 2003-ban helyezik majd üzembe, mindenesetre fennáll ennek is a veszélye. Biztosíthatok mindenkit, hogy mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy 2003 helyett már 2002-ben mindenki élvezhesse majd a 3G rendszerek és mobiltelefonok által nyújtott előnyöket" - nyilatkozta a Vodafone szóvivője.

Egyes szakértők egyébként már most megkérdőjelezik, hogy a mobiltelefonos cégek számára jó húzás volt-e a 3G rendszerek támogatása, ugyanis kérdéses, hogy a 3G technológiára Európában eddig már nem kevesebb mint 104,8 milliárd dollár valaha is megtérül majd. Mindenesetre az sem számít jó előjelnek, hogy a japán NTT DoCoMo cégnek is el kellett halasztania a 3G rendszerek üzembe helyezését, mivel számos probléma akadt többek közt a 3G telefonok szoftvereivel is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!