Rónai György

Itthon 2005 végén lesz elérhető a 3G

A mobil szolgáltató döntése szerint az európai közönség felkészült a nagysebességű adatkommunikációs hálózat előnyeire. A cég be is jelentette, hogy elindítja a 3G szolgáltatásait, a kontinens első, Vodafone Mobile Connect 3G/GPRS nevű laptopba való kártyájával.

Ez a PC kártya 384kbps átviteli sebességet nyújt, ami akár 10-szer gyorsabb is lehet, mint a mostani 2.5G szabványos GPRS kapcsolat. A Vodafone tervei szerint jövő hónapban dobja piacra a terméket Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban és Angliában.


A kártya által a 3G hálózati kapcsolat a nagyobb városokban és frekventált tömegközlekedési vonalakon lesz elérhető. Amint az ember kiér ezekből a körzetekből, a kártya automatikusan GPRS kapcsolatra áll át. Természetesen a Vodafone tovább fogja növelni a 3G lefedettséget az elkövetkezendő pár évben.

A Vodafone terveiben szerepel a mostani felhasználóinak megcélzása is a 3G szolgáltatásokkal, méghozzá a jelenlegi Live! szolgáltatás keretei között. Ez a program jelenleg még a próba időszakában van, és várhatóan a következő pár hónapban indul meg élesben. Ezeken kívül több szolgáltatás, és eszköz is várhatóan megjelenik még az év hátra lévő részében.

Hazánkban a informatikai tárcánál és a hírközlési hatóságnál már folyik a harmadik generációs mobiltender jogszabályi előkészítése, a minisztérium még az idén kiírja a pályázatot. A döntés-előkészítés áprilisig tart, ezután a hatóság bonyolítja le a tendert, a szolgáltatás pedig ideális esetben már 2005 végén beindulhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • htmm #9
    Nemtom, de ha a voda ezt ugy gondolja, mint a gprst, akkor legalabb mailozni lehet majd vele talan...
  • Shadow_THH #6
    3G? Megtekerjük azt is :DD
  • MrTressy #4
    naja csak 1 dolog nem tart az euba a fizetésünk de minden más faxán eu szabvány....
  • Csatti #3
    Ugyan már, úgyis 4x-er annyiba kerül majd mint külföldön, mert nálunk olyan drága a munkaerő meg hasonlók...
  • WiNters #1
    2005 vége.kira...