Flow

A Vodafone üzembe helyezte 3G hálózatát

Nagy-Britanniában az első élő 3G hívást a Vodafone UK, a Vodafone Group Plc divíziója valósította meg, megnyitva az utat a nagysebességű vezeték nélküli szolgáltatások beindítása előtt a vállalat globális hálózatain.


A vállalat még csak 15 éves

A Vodafone a szenzációnak számító hívást a Temze folyó völgyében telepített 30 új adótorony segítségével bonyolította le. A kezdeti stádiumban lévő 3G hálózat Ericsson készülékek felhasználásával került tesztelésre. A Vodafone UK elsőszámú szállítója az Ericsson hat kiválasztott mobilkészülék-gyártó közül. A vállalat állítása szerint a 3G hálózat kiépítése múlt ősszel vette kezdetét, a kereskedelmi szolgáltatások beindítása pedig 2002. második felére várható. Előreláthatólag a Vodafone 2007.-re teljesíteni fogja szerződéses kötelességét, miszerint a szolgáltatás a lakosság nyolcvan százalékára kiterjed majd.

A kettős módú készülékek (3G/GPRS) kulcsszerepet játszanak a 3G szolgáltatások beindításának kezdetekor. A Vodafone a szakma olyan neves képviselőivel dolgozik, mint a Casio, Ericsson, Mitsubishi, Motorola, Nokia, Panasonic és a Siemens a minél teljesebb kompatibilitás megvalósítása érdekében.

"Az első 3G hanghívás bejelentése mérföldkövet jelent multimédia-szolgáltatásaink területén. A 3G mobil hálózat kialakításának terjedelmes fejezetén jutottunk túl" - hangoztatja Gavin Darby, a Vodafone UK ügyvezetője. "A GPRS megjelenése a 3G forradalom jelentős állomása, mely a Vodafone részére már lehetővé teszi 3G és GPRS szolgáltatások és alkalmazások kifejlesztését" - tette hozzá.

A Vodafone és európai vetélytársai eddig mintegy 90 milliárd dollárt költöttek a szükséges engedélyek beszerzésére. A vállalat ez évben tett szert a Japan Telecom Co. részvényeinek még 10 százalékára, így részesedése jelenleg 25%. Stratégiai szövetséget tart fenn továbbá a China Mobile Communication-nel, melynek számítások szerint 43 millió előfizetője van. A Vodafone jelenleg 83,4 millió ügyféllel dicsekedhet világszerte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!