JohnnyCage

Ismét többet áldoznak fejlesztésre a chipgyártók

Az elmúlt évek visszaesése után a chipgyártók az idei évben ismét növelik az újabb gyárak létesítésére, új gyártástechnológiák bevezetésére, valamint egyéb fejlesztésekre szánt kereteiket.

A chipgyártók teljes 2003-as beruházásai együttesen elérik a 29,9 milliárd dollárt, amely 7,9 százalékkal több, mint a tavalyi évben fejlesztésre áldozott 27,7 milliárd, közölte a Gartner piackutató cég a napokban. A 2003-as növekedés két év visszaesés után a chipipar helyzetének stabilizálódásáról, illetve a társaságok kilátásainak javulásáról árulkodik.

A fejlesztésekre elkülönített források döntő többségét a társaságok új gyárak létesítésére, illetve a meglévők gyártástechnológiájának korszerűsítésére használják fel. A Gartner által előjelzett növekedés így kedvező kilátást mutat a chipgyártó berendezések szállítóinak, amelyeket az elmúlt évek visszaesése nehéz helyzetbe sodort.

Az elmúlt évek visszaeséseit elsősorban a gazdasági recesszió okozta, amely arra késztette a társaságokat, hogy lemondjanak bizonyos beruházásaikról, és csökkentsék működési költségeiket. A chipóriás Intel például, amely 2001-ben még tartotta magát korábbi tervéhez, és mintegy 7,3 milliárd dollárt szánt fejlesztésekre, 2002-ben már csak 4,7 milliárdot költött fejlesztéseire, az idei évben pedig hozzávetőleg 3,7 milliárdból gazdálkodik.

A társaságok jelentős része azonban a kedvezőtlen viszonyok között is folytatta azon befektetéseit, amelyek a versenyképesség javítását célozták. Ezek közül az egyik legfontosabb a 300 mm-es szilíciumostya alapanyagokkal dolgozó gyártósorok bevezetése, amely megoldás jelentős költségcsökkentésre ad módot.

A Gartner szerint a chipgyártók a jövő évben tovább növelik a beruházásokra fordított stratégiai költségvetési kereteiket, amelynek összege akár a 41 milliárd dollárt is elérheti majd. Ez - amennyiben megvalósul - mintegy 37,4 százalékos növekedést jelent az idei évhez képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!