Spencer

Változások a Sony chipgyártási stratégiájában

A Sony Corporation jelentős változtatásokat készül végrehajtani félvezető ipari stratégiáján, melynek keretein belül egyesíteni kívánja az anyavállalat, valamint a Sony Computer Entertainment (SCE) chipgyártási tevékenységeit.

Ennek többek közt az lesz a hatása, hogy az SCE által fejlesztett különböző mikrochipek az anyavállalat chipjeihez hasonlóan meg fognak jelenni a fogyasztói elektronikus eszközök piacán. A Sony képviselői a mostani bejelentés kapcsán arról is beszámoltak, hogy a Sony a jelenleg fejlesztés alatt álló Cell processzort számos különböző alkalmazási környezetben be kívánja vetni. Mint ismeretes, a vadonatúj Cell processzort a Sony az IBM-mel, valamint a Toshibával karöltve közösen fejleszti.

Legújabb félvezetőink számára annyi új alkalmazási lehetőséget fogunk keresni, amennyit csak lehetséges - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Ken Kutaragi, a Sony Computer Entertainment elnök-vezérigazgatója, majd hozzátette, hogy a cég egy-egy adott fejlesztése csak akkor lehet igazán sikeres, ha nem egy, hanem lehetőleg több felhasználási környezetben is alkalmazható.

Ismeretes, hogy a Sony Computer Entertainment chipgyártási és fejlesztési tevékenységei mindeddig relatíve nagy függetlenséget élveztek az anyacég chipgyártó részlegétől, ami bizonyos előnyök mellett számos hátránnyal is együtt járt. Az első generációs PlayStation játékkonzolokban használatos speciális nyomtatott áramköröket például nem is a Sony, vagy az SCE gyártotta, hanem egy külsős cég, az LSI Logic. A második generációs PlayStation konzolokban szolgálatot teljesítő Emotion Engine processzort már az SCE gyártotta, illetve gyártja, egy saját, illetve egy a Toshibával közösen birtokolt chipgyártó üzemben. A lényeg nem más, mint hogy a Sony vezetői mostanság ráébredtek arra, hogy érdemes lenne a Sony, valamint az SCE gyártási tevékenységeit összevonni egymással, ugyanis ily módon nem kevés pénz takarítható meg.

A mostani bejelentés kapcsán egyébként többek közt arról is szó esett, hogy a 0,09 mikronos gyártási technológiáknak hála, a Sony-nak egyetlen, 53,5 millió darab tranzisztort tartalmazó chipbe sikerült integrálni az Emotion Engine-t, valamint az úgynevezett Graphics Synthesizert. Ezen új chip sorozatgyártása rövid időn belül meg fog kezdődni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • versio #1
    csak igy tovább..
    minden ilyen hir közelebb visz a pc-k végleges megsemmisüléséhez