JohnnyCage

25 éves az x86 architektúra

A chipóriás Intel csak egy visszafogott sajtóközleménnyel emlékezett meg a társaság számára óriási sikert hozó megoldás első változatának 25 évvel ezelőtti megjelenési idejéről.

Az Intel első x86-os processzora az 5 MHz-es 8086 volt, amely 1978. június 9-én jelent meg a piacon, mint általános számítógépekbe szánt megoldás. A társaság az idei évben azóta átlépte az 1 milliárd darabos eladási álomhatárt az x86 chipekből, de az Intel ezen alkalomnak sem kerített nagy felhajtást.

Mint Pat Gelsinger, az Intel technikai igazgatója a társaság sajtóközleményében bejelentette, "az Intel architektúra (x86) elhozta a digitális intelligenciát az embereknek szerte a világon, és ezzel a számítástechnika történelmének legsikeresebb termékévé vált. Mi több, az architektúra tovább fejlődik és új, ígéretes lehetőségeket fog a felhasználók elé tárni az elkövetkező években.


Az x86 processzorok pályafutása akkor kezdett el felfelé ívelni, amikor az IBM 1982-ben a 8088-as processzor alkalmazása mellett döntött az első IBM PC-kben.

"25 évvel ezelőtt egy óriási lehetőségünk adódott, és az azóta eltelt időt gyakorlatilag ennek a lehetőségnek a lehető legjobb kihasználásával töltöttük el mind az Intel, mint a számítástechnika szemszögéből" - mondta Frank Spindler, az Intel Corporate Technology Group részlegének elnökhelyettese.

Az x86-os processzorok az elmúlt 25 évben óriási fejlődésen mentek keresztül. Amíg a 8086 mindössze 29 ezer tranzisztort tartalmazott, a 3 GHz-es Pentium 4 chipben mintegy 100 millió található a beépített cache memóriával együtt. A fejlesztések döntő többsége a chipek teljesítményének növekedését célozta, így a jelenlegi leggyorsabb 3,06 GHz-es Pentium 4 processzor mintegy 600-szor gyorsabb a 8086-nál.

Az első 1 milliárd x86-os processzor kiadásához 25 évre volt szükség. A második 1 milliárdot azonban már gyorsabban el fogja érni a piac. A rivális cégek, mint például az AMD x86 chipjeit is beleszámítva a Mercury Research piackutató cég 2007-re várja a 2 milliárdos határ elérését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TheZsenyka #35
    Szép, jó meg aranyos volt az Amiga. It's gone.

    Az Amiga is egy 'határ fos' volt sok szempontból. Ne feledkezzünk meg arról, hány szerencsétlen Amiga melegedett túl, mert fostak a processzorra (turbokártyákra elsősorban) normális hűtést varázsolni, szűkösek voltak a házak mint állat és ezért melegedtek (főleg Amiga 3k), a PPC-s korszak pedig legendás a kontakt-problémákról. Igazi 'belső' tornyok voltak az Amiga-k. Alaplap+bus+ppc+cpu+tökömkínja... Memóriákra iszonyú válogatósak voltak a turbokártyák. A video nagy zsuga volt, egészen addig amíg meg nem jelentek a PC platformon a 3D cumók. Fél szoba méretű IDE HDD kiegészítés (SCSI kultúráltabb volt) mondjuk ez elsőroban az 500-asra vol jellemző :D Szerte-szét lógó kábelek, mert bizony az Amiga bővíthetősége igen nehézkes és otromba dolog volt (ofkorsz 500/600/1.2k-ról van szó, nyílván nem a 2k/3k/4k-ról, bár a 3k low profile kiszerelése kicsit kínos volt) Ne csak a jóra emlékezzünk már no. Ne feledkezzünk már el a képmegjelenítésről sem. Kafa RGB, rulez, hogy is varázsolzál képet egy multisync monitorra? Csak nem tákolt átalakítóval?

    A helyzet az, hogy ha a motorola alapú platform nyer, akkor ma ugyanolyan kiszámított és piachoz igazított lenne a fejlesztés mint most az Intelnél. Ne tessék naívnak lenni.

    Mindjárt nekiállok covox-ot építeni azt modulfájlokat hallgatok majd rajta :D

    Azért XCOPY rúlz :D
  • TheZsenyka #34
    Tegyetek még be egy Amiga One-t is...
  • versio #31
    hát nem gyönyörű?


  • spR #29
    Ez ugyanaz a picture, amit a 'PC-s játékoknak leáldozott' című topicban linkelgetett be minden boldog-boldogtalan :))))
  • versio #26
    ha összehasonlitanánk az összes létezö processzort
    ugyanakkora frekvencián
    az 100 % hogy x86-osok lennének a leglassabbak

    nem lehet 100-szor gyorsabbat csinálni a p4-nél ?? LOL

    dehogynem, itt a ps3 architecturája, meg lehet nézni a a föprocesszort:


  • [HUN]PAStheLoD #25
    szarok az árkitekktúrájukra épp most fagyott le! :P
  • galocza #23
    lehetetlent kívánsz 8(
  • RelakS #22
    Igazad van, de kinek kéne az, hogy bármikor váratlanul megálljon? Meg ha a vasúttársaság egy szerelvénybe egy embernél többet szeretne szállítani, akkor meg kellene vennie a TrainNT kiegészítőt, és minden utas számára liszenszelnie kéne egy darab ülést. Ezen kívül valamilyen fura okból nem lepődnénk meg, ha a mozdony csak úgy leállna. Beindítanánk, és mennénk tovább.

    Szoftvertechnológián volt ilyesmi cikk, ha valakit érdekel, begépelem holnapra :)
  • WiZZaRD #16
    jogos. valami hasonlo, de tanulsagos ez is: kollegak, ha a gepeszek annyit fejlodtek volna a 60-as evektol, mint az elektronika, akkor most ugy 3kg lenne egy vasuti szerelveny, es a fenysebesseg ketszeresevel haladnank...kb ekkorat fejlodott az elektronika 43 ev alatt, aranyaiban
  • TheZsenyka #14
    Szerintem az Intel szépen fejlődik... Akinek nem tetszik, áttérhet más platformra (sok szerencsét)... Biztos hogy vannak jobb technológiák, dehát ilyen az élet. Ilyen az üzlet. Csatlakozom wowd-hoz, teljes mértékben egyetértek vele.

    Esetleg a lámák picit erős volt a végén. wowd, a srácok nem hülyék, hanem elégedetlenek :D