Hunter

Új szoftver a digitális fotók javítására

A Carnegie Mellon Egyetem robot kutatója, Vladimir Brjovic kifejlesztett egy eszközt, ami automatikusan javítja a sötét vagy alulexponált fényképek minőségét, digitálisan fényt jutatva a sötét területekre.

A szoftvert, mely a Nemzeti Tudományos Alapítvány 350 ezer dolláros támogatásából született, eredetileg a robotok látásának javítására fejlesztették ki. Az optikai képek kialakulásának fizikáján alapuló alapelvek felhasználásával készült Shadow Illuminator az emberi szemben lezajló folyamatokat utánozza. Megvizsgálja a fénykép tartalmát, felbecsüli a megvilágítási körülményeket, majd fényesebbé teszi az árnyékokat, egyben kiemelve az árnyékokban megbúvó részleteket.

"A Shadow Illuminator intelligens és minden képpel egyenletesen dolgozik" - mondta Brajovic, az egyetem Robot Technikai Intézetének számítógépes érzékelők laboratóriumának igazgatója. "Rendkívül gyorsan dolgozik és megkíméli az embert a fényképek manuális állítgatásának kényelmetlenségeitől."


Előtte...


... és utána

Brajovic szerint a hagyományos képjavító eszközök a színeket és a kép pixeleinek intenzitását változtatják, figyelmen kívül hagyva a kép tartalmát, az ember elbírálására hagyva, hogy a kép mely részei igényelnek módosításokat. Ennek a módszernek az alkalmazása nagy mennyiségű fénykép esetén fárasztóvá és időigényessé válhat. "Bár vannak szoftverek, melyek lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy manuálisan hasonló eredményeket érjenek el, szinte minden fotón más és más változtatást kell végrehajtani, ami rengeteg különböző állítgatást igényel" - mondta Brajovic.

A már szabadalmaztatott Shadow Illuminatort, az Intrigue Technologies Inc. forgalmazza, melyet Brajkovic alapított és a bonyolult megvilágítási körülmények között készült elektronikus képekhez szükséges szoftverre és hardverre specializálódik.

A Shadow Illuminator a www.shadowilluminator.org címen érhető el. Aki meglátogatja ezt az ingyenes oldalt, az feltölthet képeket és alkalmazhatja a Shadow Illuminatort fényesebb és tisztább eredmények elérése érdekében. Akik regisztrálják magukat, azok hozzájuthatnak egy személyre szabott albumhoz, ahol feltöltött fényképeiket tárolhatják. A regisztráció ingyenes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #8
    Teljesen fekete részlettelen felületből az úton minden kavics látszik és a gaz is az út mellett, persze pisti!
  • babajaga #7
    Ezt hívják emberi butaságnak! Nem jó gépet kell csinálni, hanem szoftvert ami a hiányzó részleteket is pótolja! Tehát a nem létezőből a semmiből csinál valamit!
  • CAD #6
    Nana, azert 1000 db kepet ps.el nem keves ido megcsinalni. Tovabba ez cask mellektermek, nem ez a vegtermeke a kutatasnak.
  • Csatti #1
    Meggyőző, de természetesen ez sem tökéletes. Nézzétek csak meg a hegycsúcsok milyen sötétek.