JohnnyCage

Hollywood a tizenéveseket oktatja a szerzői jogok tiszteletben tartására

Az illegális online filmletöltések visszaszorítása érdekében a hollywoodi filmstúdiók egy olyan programot indítottak, amelynek keretében önkéntes tanárok oktatják az amerikai tizenéveseket a online fájlcsere szabályairól.

Az amerikai filmstúdiókat képviselő Motion Picture Association of America (MPAA) egy 100 ezer dolláros program keretében mintegy 900 ezer amerikai fiatalhoz kívánja eljuttatni üzenetét, amelyben a szervezet az illegális online fájlcsere negatív hatásait igyekszik részletezni. A filmstúdiók üzenetét a Junior Archievements Inc. önkéntes tanárok bevonásával juttatja el a 12 - 17 éves amerikai tanulókhoz az elkövetkező két év során.

Egyes jogi szakértők azonban attól tartanak, hogy a filmstúdiók egy elferdített, részrehajló képet festenek le a fiataloknak a helyzetről, és úgy próbálják őket befolyásolni, hogy eközben nem ismertetik velük a személyiségi jogaikból adódó törvényes lehetőségeket. A "What's the Diff?: A guide to Digital Citizenship" (Mi a különbség?: Útmutató a digitális állampolgársághoz) című ismertető elsősorban az online fájlcsere hálózatok használatáról igyekszik lebeszélni a fiatalokat. "Ha nem fizettél érte, elloptad" - áll az ismertetőben.


Jack Valenti, az MPAA elnöke
Az MPAA erőfeszítése azonban nem áll meg az osztálytermek határán: A szövetség mintegy 5 ezer amerikai moziban is hasonló, megélhetését veszélyben érző híres színészeket is felvonultató hirdetésekkel igyekszik rávenni a felhasználókat az online fájlcsere mellőzésére.

Jack Valenti, az MPAA elnöke a napokban a Penn State University hallgatóinak tartott előadásában arról beszélt, hogy a filmipar "krízishelyzetbe" került az online fájlcsere miatt.

Egyes szerzői jogi szakértők azonban nem tartják helyénvalónak az MPAA iskolai oktatásait, amely eljárás számos problémát vethet fel, és többek között az olyan jogszerű felhasználási lehetőségekről sem tájékoztatja a diákokat, amelyeket a törvény biztosít számukra.

A Junior Archievements DVD lejátszókat, DVD lemezeket, mozijegyeket, utazásokat ajánlott fel azon diákoknak, akik a legjobb fogalmazásokat készítik el az online fájlcsere törvénysértő tevékenységeiről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #24
    anim, hang ie60 setup
  • Mice #23
    az még hagyján, hogy milyen a hangja, de régen ha ment valami aminek Waveout-ot adtam meg kimenetnek, akkor max szólt, hogy oké foglalt meg mmsystem, most viszont a 2.91-es winampemet ogg játszás közben a track végének elérésekor progihibát kreál és már csak a dózer reboot segit, pedig letiltottam már tegnap a hangokat és animokat a spec fülön!
  • Emmegki #21
    #20: A P2P-t már semmi sem tudja megállítani, akárki akárhogy próbálkozik ellene tenni vmit!

    #12: Na ja, az amerikaiak hülyék.

    #18: Totál igazad van, az amerikai filmek totál megfojtják az európaiakat. Pl. a Macskajaj laposra ver egy csomó amcsi vígjátékot, sokkal jobb a humora. És nem kellett több millió $ a főszereplő szerződéséhez. Ha esetleg tönkremenne az amerikai filmipar, megtanulnának kevés pénzből jó filmet csinálni. És ami elkészülne, az minőségi lenne, nem egy amerikai néző szellemi szintjéhez igazított "brúszviliszmegmentiavilágot" film.
  • gyozo #19
    Ja, és maga az akció meg ismét hű az amerikai szabadság és demokrácia hagyományaihoz. Vegyük meg a fiatalokat pénzen. Egy kis agymosás nem árt. Licenselhetnénk tőlünk a példát, csak a szavakat kell kicserélni.
    Pl. "Azok a mocskos kizsákmányoló kapitalisták..."
    helyett lehetne "Azok a mocskos filmsztártönkretevő hacker terroristák..."
  • gyozo #18
    Félreértésről van szó.
    Náluk a "megélhetés" szó nem igazán azt jelenti, mint nálunk. Ott azt jelentheti, hogy nem tudok fenntartani három házat, és nem tudom lecserélni a luxusautómat a legújabb modellekre.

    Egyébként ez a cikk tényleg vicc, erről kér is lenne vitát nyitni, de azért azt az egy kérdést nem értem, hogyha tényleg "krízishelyzetben" van a filmipar, akkor miből telik több tízmillió dolláros költségvetésű filmekre, illetve miért kell megfolytani az európai filmgyártást a méregdrága hollywoodi alkotásokkal? Persze ez nem komoly kérdés, mert a cikk sem az.

    A pofának meg rá van írva az arcára, hogy "Igen, a pénzt nálam kell leadni, mert még csak a második leggazdagabb ember vagyok a világon"
    Ennyire kiélt fejet ritkán látni, szerintem ilyen életben nincs is, ezt számítógépes animációval egy kicsit feljavították. :)
  • WiLDoR #17
    "A Junior Archievements DVD lejátszókat, DVD lemezeket, mozijegyeket, utazásokat ajánlott fel azon diákoknak, akik a legjobb fogalmazásokat készítik el az online fájlcsere törvénysértő tevékenységeiről."

    vicc 2.0 :DD
    ez egy nagyon funny cikk :DD
  • WiLDoR #16
    "... hasonló, megélhetését veszélyben érző híres színészeket is felvonultató hirdetésekkel igyekszik rávenni a felhasználókat az online fájlcsere mellőzésére."

    Na ez ám az igazi vicc :DDD
    De szar szegény szinészekek, mi lesz velük, ha nem kapják meg a 20-40 millió dolláros sztárfizetésüket egy filmért...annyira sajnálom őket, nem is értem, komolyan ha ez igy folytatódik, szegényeknek talán már száraz kenyérre és vizre se fogja futni... :DD
  • Mice #13
    mi az az ótlander amúgy?
  • galocza #12
    agymosás. ha van elég pénzem, ott azt is megmagyarázhatom, hogy én vagyok isten.
    a szomorú, hogy odaát, úgy tűnik, van is értelme: az emberek komoly hányada - hogy is fogalmazzam politikailag korrekt módon - szellemileg kihívásokkal küszködik. a baj, hogy ők diktálnak.
  • Mice #11
    szinte látom, ahogy leparkol és Ben Affleck a limójával és felemeli a szavát, hogy az ő filmje is csak a divx-es tolvajbanda miatt nem lett akkor példányszámban eladva mint várták, és különben is! drága a benzin! nem a porscheje fogyasztásával van a gond!