Berta Sándor

A számítógépekkel fűtött a helyiségeké a jövő?

Valljuk be, eddig még senki sem tekintett úgy a PC-re, mint egy olajradiátorra vagy egy gázkonvektorra. Mindez a pillanatnyi és "hagyományos" helyzet azonban hamarosan megváltozhat.

Az egyszerűen csak "fűtsünk a számítógépekkel" elnevezésű ötlet egyértelműen segíthet a vállalatoknak a felhasznált energiamennyiségek megspórolásában, illetve csökkentésében. Az ötlet megálmodója és megalkotója az Allianz pénzügyi szolgáltatócsoport, amely az Unterföhring városrészben lévő müncheni kirendeltségénél alkalmazza az új módszert.


A szerverekből áramló hő akár irodák fűtésére is használható

A Computer Zeitung beszámolója szerint a cég telephelyén lévő szerverek 2003-ban több mint 4500 megawattórányi hőt adtak le az épületben található helyiségek számára. A 150 négyzetméter területű teremben 80 szerver áll. A működésük felmelegíti a levegőt, a már meleg levegőt kiszívják és egy hűtőközponton keresztül vezetik. Az így lehűtött levegő egyik felét visszavezetik a szerverterembe, míg a másik felét egy rendszeren keresztül víz felmelegítésére használják fel. A végeredmény: a szerverteremből nyert levegővel végső soron 120 ezer négyzetméternyi összterületű iroda- és üzlethelyiséget fűtenek.

Bernd Krüger, az épület infrastruktúrájáért felelős egyik szakember szerint kiegészítő fűtési energia vásárlása csak akkor válik szükségessé, hogy ha a külső hőmérséklet egy fok alá csökken. Ráadásul a cég duplán spórol, hiszen a fennmaradó hideg levegőt fel tudják használni a szerverek hűtésére is. Csak akkor van szükség plusz hűtőtestek üzembe állítására ha rendkívül meleg van nyáron. A vállalkozás ezzel a húzással évente átlagosan körülbelül 5000 megawattóra hőenergiát tud megspórolni. Ez számszerűsítve körülbelül 138 ezer eurónyi megtakarítást jelent minden esztendőben. Arról azonban egyelőre nem akart információt adni a cég, hogy milyen plusz beruházásokra van szükség a rendszer megvalósításához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Long_Gun #39
    "...a már meleg levegőt kiszívják és egy hűtőközponton keresztül vezetik. Az így lehűtött levegő egyik felét visszavezetik a szerverterembe, míg a másik felét egy rendszeren keresztül víz felmelegítésére használják fel."

    Érdekes lehet a már lehűtött levegővel vizet melegíteni:)
  • MaDFoX #38
    Akkor nezzuk kicsit logikusan a dolgot...

    A szamitogep szamol --> melegszik!
    A radiator melegszik --> ? :DDDDDDDDDDDDDD

    Asszem' megyek csinalok interfacet a konvektorra... :D
  • mir #37
    egy szóvel sem szerettem volnakisebbíteni az ARM és az őáltaluk fejlesztett processzorok hírnevét, nagyon nagyon jó kis processzorok a saját szegmensükben. de a saját szegmensük kicsi. nagyon kicsi(a PC+WS+szerver piachoz képest) és a teljesítményük is... hát a saját szegmensükön kívül nem igazán versenyképes. a PDA piacon a teljesítmény jóval kisebb húzóerő, és a fogyasztás amúgy is mindíg elsődleges marad.
    itt lehet akkor egy kis egymás-mellett elbeszélés:
    a SUN nyilván a nagyteljesítményű asszinkron procikra hajt, az ARM meg a kisfogyasztásúakra.
  • mir #34
    igaz: tőlük licencelik a PDAkban használt processzorok egy részét, de vannak alternatív megoldások is. (Xscale R20K embedded K5 stb.)
    ezekben a processzorokban jóval "kevesebb technológia van" mint egy komoly teljesítményre kihegyezett Pc vagy RISC processzorban. ezzel nem azt akarom mondani, hogy PDA processzoprt tervezni könnyű, csak azt, hogy könnyebb összepakolni egy ARM processzort, mint mondjuk egy SUN Niagarát. kategóriákkal.
  • mir #32
    vagy valami mást?
  • mir #31
    de az ARMnek úgy tudom még nincs működő prototípusa, és jóval kisebb cég mint a SUN, jóval kevesebb erőforrást használénak fel asszinkron-processzorokkal kapcsolatos kutatásra.
    nem tudod, hogy ők mivel foglalkoznak pontosabban? terveznek egyet, vagy ők is a matematikai modelt kutatják?
  • Yfel #27
    Nagyon jo otlet :o)

    Y
  • mir #26
    ez valóban igaz, létezik.
    egyetlen egy darab ilyen rendszer van, ami múűködőképes.
    a SUN fejlesztette ki, 8 bites, és kísérleti jellegű.
    más működő asszinkron rendszer nem létezik.
    de az igaz, hogy jelenleg nagyon bonyolult ilyen dolgot tervezni, ezért hanyagolják is a tervezést mindaddig, amíg nem készül el a megfelelő matematikai modell.
    tehát asszinkron proci min. 6-7 évig még nem lesz. tehát úgy nem lesz, hogy nem is terveznek. mert az egyetlen cég, amelyik komolyabban foglalkozik vele pihenteti a gyakorlati megvalósítást.
  • TeszteloPontHu #25
    Létezik órajel nélküli, aszinkron rendszer, csak nagyon nehéz megtervezni és bonyolultabb, mint a szinkron, ezért csak kevés helyen alkalmazzák.
  • bunny #22
    Nálunk 8 gép van a szobában, fűtést idén még nem kapcsoltunk :) 17" monitor és modern proci rulez :)