JohnnyCage

A Microsoft szerverek olcsóbbak Linux társaiknál

Legalábbis ezt állítja az International Data Corp. (IDC) piackutató cég a szoftveróriás Microsoft által megrendelt, szponzorált tanulmányban.

A redmondi (Washington) központú szoftveróriás attól tart, hogy az olyan ingyenes megoldások, mint a Linux jelentős piaci részesedést szereznek a Windows-alapú megoldások rovására. A társaság ezért egy neves piackutató cég tanulmányával kívánja alátámasztani, hogy bár a Linux szoftverek ingyenesek, egy Linux szerver fenntartása összeségében költségesebb egy Windows-alapú megoldásénál.

Az IDC tanulmánya szerint a Linux-alapú szerverek működtetéséhez több szakember szükséges, amely jelentősen megnöveli a Linux szerverek üzemeltetési költségeit. Egy Windows 2000-alapú megoldás így akkor is költséghatékonyabb lehet, ha magáért a szoftverért többet kell fizetni.

Az IDC szponzorált jelentésének eredményét nem sokkal azután jelentette be a Microsoft, hogy nyilvánosságra került a szoftveróriás vezetőinek egyik belső üzenete, amely arról számol be, hogy a Linux-alapú megoldások hibáinak kiemelése nem bizonyult célravezető lépésnek.

A Linux megoldások szabadon másolhatók, a Microsoft szoftvereiről viszont már nem mondható el mindez. Mint Al Gillen, az IDC elemzője azonban elmondta, ha nem csak a szoftverek megvásárlásának költségét tekintjük, hanem az üzemeltetés költségeit is beszámítjuk, teljesen megváltozik a kép.

"A szerverre fordított költségekbe a hardver, a szoftver, a működtetés, és a támogatás ára számít bele. Hosszabb távon nem a termékek ára, hanem a szakemberek alkalmazási költsége, illetve a terméktámogatás díja kerül előtérbe" - mondta Gillen.

Az IDC a tanulmány elkészítéséhez 104 amerikai társaság Windows-, illetve Linux-alapú szerverekkel kapcsolatos költségeit vizsgálta meg. A tanulmány szerint a Windows 2000-alapú szerverek fenntartása olcsóbb a belső hálózatokhoz, adattároláshoz, fájlmegosztáshoz, és nyomtatáshoz használt szerverek esetében. A Linux-alapú megoldások költségei alacsonyabbak viszont a webszerverek esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CAD #36
    en egyetertek ;>
  • Pheel #24
    Vannak helyzetek, amikor lehet olcsóbb, persze nem sokat tudok elképzelni. És lehetnek stabilak, csak érteni kell hozzájuk. De a NIX-ek is ilyenek...
  • Pheel #23
    "Legalábbis ezt állítja az International Data Corp. (IDC) piackutató cég a szoftveróriás Microsoft által megrendelt, szponzorált tanulmányban"

    Most komolyan! Azt hiszed, hogy ha maga Linus Torwards rendelte volna a tanulmányt és ez az eredmény jön ki, akkor hagyta volna publikálni? Ki rendeljen kimuatatást, ha nem a MS? Te fogsz? Persze nem állítom, hogy igaz, ami benne van, de csak azért mert ők rendelték, még nem feltétlenül hamis...
  • galocza #18
    az ember már csak röhög azon, hogy az ms által fizetett cégek a mennyekbe emelik a termékeiket. van aki ad ilyen tesztre?
  • mrzool #13
    Ezt miért is az én postomra reagáltad...?
  • mrzool #11
    >A gondozás abból áll, hogy havonta le vannak porolva :-)

    Aha. Hát persze. Gondolom a másfél év alatt egy szem patchet sem tettetek fel, csak porolgattátok. Lúzerek...

    A világ nem fekete-fehér - a vindóz is jó lehet, cask tudni kell használni. Ez nem egyenlő azzal, hogy klikk ide, klikk oda, a vindóz nagyon powerful, csak érteni kell hozzá, ki kell tudni használni. Szvsz a Cisco sem azért használ W2k az IP-telefon szervereiben, mert szar - vagy mégis?:))
  • braindance #4
    *nix: egyszer felrak, megy.
    *doze: egyszel felrak, imádkozik, újrafelrak...