JohnnyCage

A Google nem kér az Itanium 2 processzorokból

A társaság inkább megvárja az AMD Opteron processzorait, vagy SUN Microsystems rendszerekre cseréli jelenlegi szervereit.

A McKinley magra épülő Intel Itanium 2 processzorok teljesítménye több, mint megfelelő, és többnyire még a rivális 64 bites megoldásokét is felülmúlja. Van azonban a McKinley-nek egy meglehetősen hátrányos tulajdonsága, amely egyes hírek szerint a Google kedvét is elvette a chip alkalmazásától: A processzor igen sokat fogyaszt.

A Google jelenleg egy több, mint 15 ezer processzorból álló fürtözött (clustered) rendszert használ a keresések kiszolgálására. A társaság a jövőben további szerver blokkokkal szeretné bővíteni a rendszert, mivel az Itanium 2 fogyasztása azonban 130 watt körül mozog, az Intel 64 bites megoldása aligha jöhet szóba.

Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója elmondta, hogy a keresést végző rendszernek óriási számítási teljesítményre van szüksége, de ezzel együtt az áramfogyasztásnak az ésszerűség határain belül kell maradnia. Bár a rivális 64 bites processzorok közül az Itanium 2 nyújtja a legnagyobb teljesítményt, a chip 130 wattos fogyasztása a 900 MHz-es SUN UltraSPARC III teljesítményfelvételének kétszerese.

A nagy teljesítményfelvétel azonban nem csak az áramszámlát növeli. A keletkező hőt valahogyan el kell vezetni a processzorok környékéről, amely egy több tíz, esetleg több száz processzorból álló rendszernél jelentős hely-, és áramszükséglettel jár. A költségek így könnyen az egekbe szökhetnek, a Google ezért vagy SUN, illetve IBM rendszereket alkalmaz, vagy megvárja az AMD 64 bites Opteron processzorainak megjelenését.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az Opteron processzor mennyit fogyaszt, feltehetően azonban alig néhány wattal többet, mint a Clawhammer, amely 63 wattot vesz fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Rive #23
  Khm. Az Ingo-féle kernel-patch nem csak a 2.5-höz elérhető, hanem a 2.4-hez is. Csak annak nem része. A 2.6-ban pedig már csak ez lesz - ha addig ki nem hoznak valami jobbat :)

  A dolog természetéből fakadóan 2.4 alatt teljesen stabil, semmi gond vele.
 • CAD #20
  Kerdes: mi a vita? - Mikor fogtok itanium2-s rendszereket hasznalni? - Akkor meg kit erdekel...
 • MuERTe #18
  Százezer szál két másodperc alatt - kész az új Linux ütemező
 • MuERTe #17
  Szerintem ne dőlj be a M$ által szponzorált teljesítményteszteknek. A linux kernel már most sem lassabb a M$ megoldásainál, az újban meg már igen komoly teljesítménynövelő fejlesztések vannak. Ha az megjelenik a konkurencia, és főleg az M$ fölkötheti a gatyeszt a kiszolgáló piacon (bár ahogy a M$ módszereit ismerem először tesztet hamisítanak, aztán rágalomhadjáratba kezdenek, majd megpróbálják ellopni)
 • mir #16
  lehet... akkor pls. javíts ki.ű
  de abban egészen biztos vagyok, hogy azonos vason a win többet ad le. persze ha lenne 1 szerverem, ez a +10% nem győzne meg. azért a biztonság ezt bőven kompenzálja.
 • MuERTe #15
  Linuxügyileg nem vagy naprakész :))
 • mir #14
  az, hogy te hamarabb ültél számítógép előtt mint én, nem azt jelenti, hogy jobban értesz hozzájuk. ami persze elképzelhető, de nembiztos.
  azonkívül én nem azt mondtam, hogy te még nem láttál számítógépet, hanem azt, hogy még nem szembesültél 1 több100 procis(jelen esetben 15000) számítógép hűtésének, elhelyezésének, árammal való ellátásának problémájával. mert ez nem olcsó. lehet, hogy jobban megéri 18000 US3 chip, mint 15000 itanium2 mondjuk 1 év alatt.
  azon kívül itanium2őt még sosem használt senki szuperszámítógépekhez(asszem ez kiérdemli a szuperszámítógép megszólítást). a legnagyobb itanium alapú gép 1 3000 procis itanium1 alapú rendszer, ami nem is egy helyen van, hanem vagy 30 helyen USAbeli egyetemeken, és valami WANtechnológiával vannak összekötve a kisebb részek. erről a bejelentés óta semmit sem hallani. valószínűleg nem lenne jó reklám... na mind1
  én AMDs vagyok, de próbálok pártatlan lenni. szerény meglátásom szerint az AMDnek a google-fejlesztésre tulajdonképpen semmi esélye sincs, csak árelőnye van(bár az hatalmas) de ezeket a procikat még ki sem próbálták SEHOL sem, nemhogy 15000procis rendszerben, és mondjuk nincs is rá megfelelő OS. a windowst most ne nevezzük megfelelőnek, mert 15000 procihoz nem biztos, hogy jó az, amit 32procin is csak 2éve lehet futtatni.
  a linux szép, meg jó, csak kicsit lassúcska, meg max 2vagy4(már nem emléxem) utas rendszereket tud kezelni, ami nem biztos, hogy jó.
  na mind1. nemjártatom tovább az újjaimat, nekem még reggel van...
  csak még valami:
  " ott a válaszidők az elsődleges szempont, meg a rendelkezésre állás, és magas ívben szarnak arra, hogy mennyi a villanyszámla."
  itt elsőorban nem a procik által termelt energitöbblet számít, hanem a brutális hűtésigény, a különleges elhelyezés, az iszonyatos légkondi, esetleg vízűtés... merthogy 15000 procit lehűteni 1 téren nem olyan kis feladat...már a SUN E10000 szervereknél is igen komoly belső áramlásvezérlő rendszer van, pedig ott csak 64db. 30W körüli CPU van. és annak is kell 1 igen komoly légkondis helység. itt nem az a +60W, hanem annak a lehűtése a gond.
 • MuERTe #13
  Tudod ők, veled ellentétben, gondolkodnak és racionális döntéseket hoznak :))
 • sztavrosz #11
  Mekkor egy szar ez google! Vegyenek VIA Cyrixet, mert akkor még kisebb a proci hőmérséklete (ahogy elnézem a teljesítményt nagyívben lexarják). Nem tudják, hogy mi a jó! (INTEL, INTEL, INTEL!)
 • mir #10
  "Na! Szerintem ha az AMD belehúzna akkor hamar egy nagyon nyereséges cég lenne, ugyanis a Clewhammer 64bit és CPU-i garantáltan érős procik lesznek és arra mint látható már a komoly felhasználási területeken is lenne vevő! (na nem mintha az AthlonXP-k teljesítménye miat szégyenkeznie kellene)"
  bármannyire is AMDs vagyok, azért ez túlzás. hidd el, hogy az AMD 3 éve 110%on hajt, így marad versenyben, és nem engedett ki eddig sem, de már nem tud jobban belehúzni.
  a clawhammer teljesítménye garantáltan jó lesz... garancia? ki garantálja? az AMD garantálja? még a szentnek is maga felé hajlik a keze, ahogy a mondás mondja, nem még 1 igen kiélezett piaci versenyhelyzetben lévő cégnek, ami 1 rossz lépéstől csődbemegy.

  "Ez az egész egy nagy baromság. Szerverben nem a fogyasztás a meghatározó tényező, hanem a gyorsaság és megbízhatóság. Itt nem notebookról van szó, ahol a fogyasztás meghatározó szempont (lehet). Anyagilag az a többlet, amit a nagyobb áramfogyasztás jelent, azt simán ki tudják gazdálkodni pl. úgy, hogy egy takarítóval kevesebbet alkalmaznak, vagy repire nem fordítanak annyit."
  de, igen. ha 1 cég tud kevesebbet költeni repire, akkor az kevesebbet költ repire, és nem várja meg, amíg valahol lesz majd valami, amit ki kell gazdálkodni. látom még te is csak PCt láttál közelről.
  és még valami: attól, hogy az AMD most csinál 1 64bites procit még nem fogja magát mindenki hasravágni előtte. a mission critical szerverek eddig sem igazán hasznátak még intel processzorokat(bár van ilyen pl. az IBMnek is, de hát az csak nem az igazi...) aminek mission critical szervernek kellett lennie, ott UNIXot használtak, hiába volt lényegesen rosszab az ár/teljestmény aránya, hiába került sokkal többe, bizonyos cégeknek megérte azt a 10*es pénzt is, hogy ha új biztonsági rést találnak, akkor 2 órán belül foltozás, 2 napon belül javítás legyen hozzá, nem pedig 1 hét mentegetőzés, 1 hét beismerés, és mentegetőzés, hogy nem is olyan komoly, aztán meg feledés, majd SPben esetleg javítás.(ala m$ winNT4) bár ennél manapság lényegesen jobb a helyzet, de ha valaki biztonságos rendszert akar, az most is UNIXot vesz. mutass nekem 1 bankot pl ahol win2000 szerver van. esetleg külső(értsD: nem hivatalos) mail szerver.