JohnnyCage

Dataquest: nőttek az Intel alapú szerverek eladásai

Az Intel alapú szerverek gyártói az utóbbi idõben kissé fellélegezhettek, mert a harmadik negyedéves eladások számottevõ növekedést mutattak.

A Gartner Inc. leányvállalataként ismert Dataquest napokban kiadott jelentése szerint az Intel alapú szerverek eladásai az idei harmadik negyedévben kismértékû, de nem elhanyagolható növekedést mutattak. A legnagyobb bevételnövekedést a Dell Computer tudta elérni a szegmensben, de több gyártó eladásai is pozitív irányba mozdultak el.

A munkaállomások eladásaiban szintén növekedést regisztráltak a gyártók, a RISC processzorokra épülõ Unix szerverek piaca azonban nem alakult túl fényesen.

A munkaállomások eladásai 1,8 százalékkal növekedtek az év második negyedéhez képest, illetve 6,5 százalékkal a tavalyi év harmadik negyedévéhez viszonyítva. Ez összesen 368 ezer ilyen számítógép értékesítését jelenti az idõszakban, közölte a Dataquest.

Az Intel alapú szerverek piaca az idei harmadik negyedévben 2 százalékkal bõvült az év második negyedéhez képest. A tavalyi harmadik negyedévhez viszonyított növekedés viszont már 14 százalékos. Ezzel szemben a RISC alapú szerverekbõl a második negyedévben regisztrált 53956 darab helyett a harmadik negyedévben csak 46180-at tudtak értékesíteni a gyártók.

Ami a 32- és 64 bites Intel szerverek piacát illeti, a területen a Dell Computer vezeti az eladásokat. A második helyen a HP áll. A Dell a vizsgált idõszakban 128426 ilyen szervert értékesített, amely 11 százalékos növekedés a második negyedévhez képest, és 27 százalékos elõrelépés a tavalyi év azonos idõszakához viszonyítva. A HP eladásai a második negyedévhez képest 3 százalékkal estek vissza. A 121280 eladott Intel alapú szerver azonban egy leheletnyivel jobb, mint a tavalyi év harmadik negyedének eredménye.

A RISC alapú Unix szerverek piacán az IBM részesedést nyert a rivális SUN Microsystems-szel szemben, de az utóbbi cég piaci részesedése még mindig 69 százalék. Ami az eladott szerverek számát illeti, a SUN a második negyedév 42440 darabja után a a harmadik negyedévben 31872 szervert adott el. Az IBM ugyanezen idõ alatt 6675 darabról 9035-re növelte eladásait, amely 20 százalékos piaci részesedés jelent a cég számára. A HP valamelyest növelte eladásait a területen, így most a piac 10 százlékával rendelkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!