Berta Sándor

150 millió Infineon-részvényt adott el a Siemens

A Siemens AG megerősítette, hogy igazak azok a friss pletykák, miszerint eladott 150 millió Infineon-részvényt. Ez a mennyiség egyébként kereken 20,8 százalékos tulajdonrészesedésnek felel meg.

Gyakorlatilag teljes titokban vált meg a korábbi testvérvállalata, az Infineon AG-ban tulajdonrészt jelentő papírjaitól a Siemens. Az Infineon korábban a Siemens testvércége volt, ám annak tulajdonrésze fokozatosan csökken és a legújabb tranzakció után már csak 19 százalék.

A frankfurti és a londoni kereskedők 12-12,25 eurós részvényárat emlegetnek. Érdekesség, hogy a Dax-ban, vagyis a német tőzsdére bejegyzett Infineon-részvények ára a tőzsde nyitásakor szinte azonnal öt százalékot esett, így jelenleg egy Infineon-papír 11,88 euróba kerül. A Siemens-részvények viszont jelenleg is 67,49 euróba kerülnek.

A szakemberek inkább pozitívan, mint negatívan fogadták a tranzakciót, szerintük a viszonylag magas árat azért állapította meg a Siemens, mert bízik a chipgyártó ágazat megújhodásában. A szakértők szerint várható volt ez a lépés, már csak azért is, mert kezd magához térni a szektor és az Infineon-részvények ára már eddig is 20 százalékkal emelkedett. Az Infineon nem akarta kommentálni az eseményt.

A tranzakció kapcsán persze több kérdés is felmerül. Az egyik kérdés, hogy ki vette meg a részvényeket és milyen áron? Amennyiben igaz a 12 eurós részvényár, akkor a Siemensnek körülbelül 1,8 milliárd eurót kellett keresni a "bolton". A másik viszont, ami legalább annyira "húsba vágó" a felhasználók szemszögéből, hogy a "részvény csere-bere" után változnak-e valamit az Infineon által készített hardvertermékek, például a hazánkban is népszerű memóriák árai és ha igen, milyen irányba?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!