JohnnyCage

Németország elhagyását tervezi az Infineon

Európa második legnagyobb chipgyártója, a német Infineon Technologies bejelentette, hogy a társaság a közeljövőben áttelepíti központját Németországból, amennyiben nem javul az ország gazdasági versenyképessége.

Az Infineon Technologies elsősorban a meglehetősen magas német adóterheket tartja elfogadhatatlannak, és a közeljövőben várhatóan más országba telepíti központját. A társaság keddi bejelentése szerint további, mintegy 900 alkalmazottat bocsát el az elkövetkező hónapokban, és egy 500 millió eurós költségcsökkentési projektet valósít meg. Bár a cég központja a közeljövőben feltehetően más országba kerül át, a társaság a jövőben is komoly jelenléttel számol Németországban.

A müncheni székhelyű társaság elmondása szerint a vezetőség már döntött az autókba szánt chipekkel foglalkozó divízió központjának Villach-ba (Ausztria) telepítéséről, a cégközpont pedig várhatóan Ázsiába, az Egyesült Államokba, vagy valamelyik európai országba, például Svájcba kerül át.


"Az az érzésünk, hogy jelenlegi helyünknél stabilabb területek is vannak" - mondta Ulrich Schumacher, az Infineon vezérigazgatója. A vezető szerint a végső döntésre a társaság pénzügyi évének végén, szeptemberben kerülhet sor. A társaság csak akkor dönt a németországi központ megtartása mellett, ha a körülmények versenyképessé válnak az országban.

Schumacher több alkalommal is kritizálta Németország magas adókulcsait, és elmondása szerint az egész nemzet látja kárát, ha az országban továbbra is ilyen nehéz lesz üzleti tevékenységet folytatni. A vezető mostani nyilatkozatának előzménye az volt, hogy Gerhard Schroeder kancellár megpróbálta megnyerni a baloldali ellenzéket azon gazdasági reformintézkedések elfogadására, amelyek egyebek között lecsökkentenék a munkanélküli segélyt, és megkönnyítenék a kisvállalkozások számára az alkalmazottak elbocsátását.

"Mostani intézkedéseink a társaság hosszútávú sikeres működését alapozzák meg, amely azt is lehetővé fogja tenni számunkra, hogy megtartsuk németországi alkalmazottainkat" - mondta Schumacher.

Az Infineon az elmúlt két évben veszteségesen működött, amelyben jelentős szerepe volt a chipipar válságának, illetve a DRAM árak drasztikus lecsökkenésének. A társaság az idei első negyedévben 360 millió dolláros nettó veszteséget halmozott fel. A cég szerint a magas németországi adók, illetve a szintén meglehetősen komoly társadalombiztosítási terhek komoly hátrányt jelentenek a társaság számára kedvezőbb feltételek között működő riválisaival szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!