Berta Sándor

Új munkahelyeket teremt a Siemens

A Siemens úgy döntött, hogy különböző részlegeket telepít az Európai Unióhoz most csatlakozó államokba. A német vállalat terve már csak azért is érdekes, mert a munkahelyteremtés akár Magyarországon is megvalósulhat.

Az új üzemek és kirendeltségek között lehetnek szoftverfejlesztő, gyártó és könyvelési-adminisztratív funkciókat ellátó részlegek is. Johannes Feldmayer, a Siemens stratégiai vezetője szerint ezzel a lépéssel csupán a világban jelenleg zajló költségcsökkentési folyamatokat valósítják meg. A szakember úgy véli, hogy: néhány éven belül akár a teljes fejlesztési munka egyharmadát is fejlődő országokban végzik majd el.

Ennek több előnye is lehet. Egyfelől a cég is profitálna az adott regionális piac növekedéséből, másfelől például Kelet-Európában jól képzett szoftverfejlesztő mérnökök vannak, akik viszont a jelenlegieknél jóval olcsóbban végzik el ugyanazt a minőségű munkát. A Siemens ezzel a döntésével gyakorlatilag megerősítette az IG Metall által még a nyáron nyilvánosságra hozott pletykákat. A vállalat persze nem az első és nem az utolsó a sorban, hiszen olyan elődök péláját követi, mint az SAP. Az utóbbi társaság például - elsősorban költségmegfontolásokból - korábban bejelentette, hogy Oroszországba, Indiába vagy Kínába telepíti egyes fejlesztő- és adminisztratív részlegeit.

A menedzser különösképpen Kelet-Európát tartja megfelelő jövőbeni beruházási helyszínnek, mert jó a logisztikai kapcsolat, a nyelvismeret, a mentalitás és itt a legalacsonyabbak a kockázati tényezők. A Siemens egyébként jelenleg mintegy 30 ezer szoftverfejlesztőt foglalkoztat világszerte, ebből Kelet-Európában 21 telephelyen 2700-an dolgoznak. Ez a szám azonban jelentősen növekedni fog - állította a Financial Times Deutschland című lapnak nyilatkozó Johannes Feldmayer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #2
    hát értünk hozzá, de kuva sokat kérünk érte, mert annyit kérünk érte mintha a szilicium völgyben lennénk. :) sztem tegyük lejebb a mércét. :)
  • Surranó #1
    Nem szeretem, ha lefejlődőországozzák kis hazámat.

    Ami meg a Siemens-t illeti: már jó pár éve küldözgetik el a népet a Sysdatától, legalábbis Szegeden. Mert hogy tán Horvátország még olcsóbb, meg esetleg az ország is támogatja valamelyest.

    Képzettek vagyunk, de drágák és lusták. Na, majd meglátjuk.