Spencer

GeForce FX 5600 XT: irány a low-end szegmens!

Az Nvidia az ATI példáját követve, relatíve drága grafikuskártyáit mintegy lebutítva vezeti be a komoly bevételi forrással kecsegtető, alsóbb kategóriás grafikus megoldások piacára.

Konkrétan arról van szó, hogy az egyik kínai nyelvű hardveres weblap szerint vadonatúj, GeForce FX 5600 XT alapú videokártyák tűntek fel a kínai számítástechnikai kereskedések polcain. A GeForce FX 5600 XT típusjelzésű chipek az Nvidia már jól ismert GeForce FX 5600-as grafikus processzorainak az alacsonyabb teljesítményű, ezzel párhuzamosan viszont jelentősen kedvezőbb árú változatai.

A legfrissebb Nvidia újdonság elnevezése egyébként könnyen félrevezető lehet, ugyanis a konkurens ATI Technologies háza táján az XT rövidítés "eXTended performance"-t, vagyis nagyobb teljesítményt takar, melyre jó példa, hogy az új Radeon 9600 XT sebesség tekintetében lekörözi a régebbi Radeon 9600 Prót. Ezzel szemben a GeForce FX 5600 XT nem nagyobb, hanem éppen, hogy kisebb teljesítménnyel rendelkezik, mint a "sima" GeForce FX 5600. Összehasonlításképp, míg a GeForce FX 5600-as kártyákon a grafikuschip, illetve a memória az Nvidia ajánlása szerint 325 MHz-en, illetve 550 MHz-en üzemel, addig a GeForce FX 5600 XT alapú megoldásokon a grafikus processzor, illetve a memória mindössze 235 MHz-es, illetve 400 MHz-es működési frekvenciával rendelkezik.

Különböző források tudni vélik, hogy az Nvidia nem tesz mást, mint egyszerűen összegyűjti a magasabb frekvencián történő stabil működésre alkalmatlan GeForce FX 5600-as processzorokat, majd ezen chipeket GeForce FX 5600 XT típusjelzéssel, nyomott áron hozza forgalomba. A vállalat ily módon egyrészt megszabadul az amúgy eladhatatlan grafikus processzoraitól, másrészt pedig közvetlen ellenfelet állít az ATI Technologies féle Radeon 9600 SE videokártyáknak.

A kínai kereskedésekben feltűnt GeForce FX 5600 XT alapú kártyákon egy-egy D-Sub, DVI-I, illetve TV-Out csatlakozó található, arról azonban egyelőre nincsenek pontos információink, hogy hány ezen kártyák hány bites memóriainterfésszel rendelkeznek. Több mint valószínű, hogy esetükben 128 bites memóriákat alkalmaznak a gyártók, és a későbbiekben vélhetően olyan modellek is fel fognak bukkani a piacon, melyek csak 64 bites memóriákkal rendelkeznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ScoobyDoo #19
    Nagyon rég írtak már ide és én most állok egy vid. kártya vásárlás előtt. Megköszönném, ha vki segítene nekem, ugyanis nem tudok dönteni. Vagy 9600-as Ati-t veszek, vagy 5600-as nVidia-t... Melyik jobb?? Melyiknek jobb a Benchmarkja?? Előre is kösz..
  • Laalee #17
    kevered a szezont a fazonnal. jelen esetben szincsatornánkénti 16bitröl van szó, nem pedig 16bites renderelésröl...
  • RelakS #15
    "A vállalat ily módon egyrészt megszabadul az amúgy eladhatatlan grafikus processzoraitól, másrészt pedig közvetlen ellenfelet állít az ATI Technologies féle Radeon 9600 SE videokártyáknak"

    HÁÁÁHÁÁÁHÁÁÁ!!! ROTFLROTFL!!!
  • TheZsenyka #10
    "Összehasonlításképp, míg a GeForce FX 5600-as kártyákon a grafikuschip, illetve a memória az Nvidia ajánlása szerint 325 MHz-en, illetve 550 MHz-en üzemel, addig a GeForce FX 5600 XT alapú megoldásokon a grafikus processzor, illetve a memória mindössze 235 MHz-es, illetve 400 MHz-es működési frekvenciával rendelkezik."

    Avagy: hogyan épitsünk várat szarból... nem volt elég gagyi a cucc egyébként is?
  • [HUN]PAStheLoD #9
    XT?? ez most divaT? atinak nicns véletlen pont egy pár XT-s kártyája? :)
  • [NST]Cifu #8
    A 3DMark már rendesen leszerepelt, mint tesztprogram, inkább nézd meg Aquamark 3-al és hasonló tesztprogramokkal.

    Az FX 5600 amúgy csak a Dx9-es programoknál jelentene teljesítménytöbbletett, mint a Ti4200, csakhogy a Dx9-es programokban iszonyú lassú (az azonos árkategóriás Radeon 9600-os durván 2x olyan gyors). Dx8-as programokban pedig sokszor gyengébben teljesít, mint a Ti4200...

    Szvsz nagy hiba volt lecserélni 5600-ra a Ti4200-at...
  • [NST]Cifu #3
    Javaslom mindenki kerülje az FX-szériát, önmagában is eléggé gyenge a teljesítményűk, különösen az árukhoz képest, hát még a butított verzióknak.

    Az FX 5600-as tesztek alapján az 5600XT csak akkor érné meg, ha 30e Ft alatti áron jönne ki, amire viszont nincs esély (talán a 64bites memóriákkal szereltek, de azokat még a Gf3 Ti200 is le fogja nyomni...). Szerintem aki olcsón akar videókártyát venni, vegyen Radeon 9100/9200-ast (de ne az LE-ket!), amelyek mostmár ~20e Ft-ért kaphatóak, és ha ATi-t nem akar, akkor pedig Gf4 Ti4200-ast, amelyeket 24-30e Ft-ért vesztegetnek.
  • Darth Sith #2
    5600 nagy kaki volt, de aki ezta sazr kártyát megveszi azt cska sajnálni tudom. a másik ez a parasztság hogy a szar chipeket belerakják ezekbe. :/