Rónai György

Az nVidia a hangkártyapiacot kóstolgatja

Egy immár 2 éves pletyka nyert megerősitést az elmúlt hónapban, miszerint az nVidia egy speciális audio processzort fog kiadni - ezúttal különálló kártya formájában, amellyel nem titkoltan a Creative Labs és egyéb, nagyobb audio processzor gyártók babérjaira kíván törni a megoldásával.

Az nForce2 MCP-T chipset meglehetősen jó minőségű integrált hangkeltő megoldással rendelkezik, amely digitális kimenetének minősítése a SoundStorm, valamint a 6 csatornás hang alkalmassá teszi játékra, zenehallgatásra, vagy akár mozizásra is. Ezzel szemben az nForce3 chipset a komplexitása végett nem képes integrált hangkeltőt magában hordozni. Kézenfekvő tehát a megoldás, hogy a SoundStorm technológiát felhasználva különálló hangkártyát dobjon piacra.

3 évvel ezelőtt - csakúgy mint anno a 3DFX-et - az nVidia felvásárolta az Aureal szabalmait, valamint felbérelte annak fejlesztő gárdáját is. Az Aureal nem kis szereplője volt akkoriban a 90-es évek audio technológiáinak. Immár az nVidia tehát minden eszközzel rendelkezik, és a megfelelő fejlesztési időkön is túl van ahhoz, hogy saját megoldásaival ezt a számára teljesen új piacot is meghódítsa. Így egyes források szerint az nVidia az nForce3 chipsetes alaplapok elterjedésének idejére datálja az új SoundStorm technológiás hangkártyáinak megjelenését is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mr_Rob #10
    Végre! Már nagyon régóta erre várok. Ha sikerül a SoundStorm-ot kártyába foglalni, kidobom a jó öreg Audigy-t. Nforce-ot is csak azért nem vettem, mert az integrált dolgoktól feláll a szór a hátamon, de ha megcsinálják az ac3-as kódolást egy kártyára, akkor megkapaszkodhat a Creative
  • Zoldalma #8
    Ha igy folytatodik, komplett gepeket is gyart majd az Nvidia....
  • Borg #5
    Tessék ellátogatni a www.nvidia.com -ra, le van irva.
  • Cat #4
    a hang teljesen más téma, mint a proci vagy grafika, sokkal jobban számit az interferencia, a környezet
  • Pepee #3
    Hg :)
    GPU célprocesszor, CPU célprocesszor
    SZVSZ Chipsetnek viszont egészen más a felépítése :)
    Különben sem azt írták, hogy nem tudják gyártani, hanem csak azt, hogy az nForce3 meglehetősen komplex chipset, ezért valószinű, hogy nehéz lenne "integrálni" hozzá, esetleg nem lenne eléggé költséghatékony, sok kompromisszummal járna ....
    Bár lehet, hogy rosszul látom/gondolom.
    Kíváncsian várom az nVidiás hangkütyüt :))