JohnnyCage

Amerikát is meghódítják a másolásvédett CD-k

Az audió CD lemezeket védő másolásvédelmi technológiák ezidáig elsősorban Európában terjedtek el, mivel az amerikai lemezkiadók tartottak a felhasználók negatív reakcióitól, és inkább kivártak.

Egy Wall Street-i elemző szerint azonban az idei évben már az Egyesült Államokban is általánosan elterjednek a másolásvédett zenei CD-k.

Mint Sterling Auty, a J.P. Morgan piackutató cég elemzője elmondta, a BMG Music egyik leányvállalataként ismert Arista Records a SunnComm Technologies másolásvédelmét tervezi alkalmazni az Egyesült Államokban forgalmazott audió CD lemezein. "A SunnComm másolásvédelmét tartalmazó zenei CD-k már május - június között elterjedhetnek az amerikai piacon" - mondta Auty. "Ez lesz az első lépés a CD másolásvédelmi technológiák amerikai piacon való elterjesztése felé."

A lemezkiadók már mintegy két éve tesztelik a különféle másolásvédelmi megoldásokat, a felmerült technológiai problémák, a kedvezőtlen felhasználói reakciók, valamint az a tény, hogy ezek a technológiák a "tisztességes vásárlók" számára is kellemetlenséget okozhatnak, egyelőre meggátolták a teljeskörű bevezetést.

Nathaniel Brown, a BMG Music szóvivője elmondta, a társaság egyelőre nem változtatott azon stratégiáján, hogy a másolásvédelmi technológiákat csak elszórtan, leginkább csak a tesztelés szintjén alkalmazza.

Bár a lemezkiadók mindenképpen megoldást akarnak találni a bevételeiket jelentősen lecsökkentő zenekalózkodásra, az eddig megjelent CD másolásvédelmi technológiák mind problémásnak, illetve megkerülhetőnek bizonyultak. Egyes CD lejátszók, különösen a hordozható, illetve autós készülékek ugyanis nem minden esetben hajandók lejátszani a másolásvédett lemezeket, sőt elszórtan még meghibásodott készülékekről is érkeztek hírek. A hackerek számára ugyanakkor nem okozott gondot a másolásvédelem hatástalanítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #10
    az en asztali cd-m meg a musoros masolasvedetlen cdet se jatsza le:))
  • Frank99 #8
    hol itt a hódítás?
    Mo-on sem vesznek nagyon ilyen cd-t
    ami meg ilyen, egy kis utanjarassal, grabbelhető, a dvd-m optikai kimenetére meg azt kötök, amit akarok :-)
  • Csudri #7
    Így jártál!
  • Inquisitor #4
    A Sony másolásvédelemmel lehet szipkázni picit, de röhejes módon néhány régebbi Sony (és más) CD-Rom megeszi.
    De amelyik nem, azon még le se lehet játszani ...
    Éppen ezért ÉN nem hinnném, hogy Európát meghódította a dolog!
    A Philips annak idején anti kampányt kezdett az ilyen lemezek ellen, és ahol lehet a vevők is bojkottálják a dolgot.
  • Kandurex #2
    Ki nem szarja le ezt az egészet, berakom a CD lejátszómba, vonal bemenetre és simán lemásolom. Szerencsétlenek.
  • Lacc #1
    "A hackerek számára ugyanakkor nem okozott gondot a másolásvédelem hatástalanítása."
    És elég valószinűtlen, hogy ez változni fog a későbbiekben...