JohnnyCage

Metanol a mobilokban - összefogás a szabványosításáért

A vezető japán elektronikai társaságok egyesítették erőiket, hogy közösen dolgozzák ki a metanol alapú üzemanyagcellák specifikációit és szabványait az új technológiára épülő mobil eszközök minél előbbi elterjedésének reményében.

Japán nagyobb elektronikai gyártói azt szeretnék, ha a metanol alapú üzemenyagcellák a lehető leghamarabb meghódítanák a piacot. Az új technológiára épülő áramforrások a jelenlegivel megegyező tömeg és méret mellett hozzávetőleg háromszor hosszabb üzemidőt tesznek majd lehetővé a mobil elektronikai készülékek számára, így egy notebook például probléma nélkül működhet majd akár 8-10 órát is egyhuzamban, hálózati betáplálás, illetve töltés nélkül.

A Nikkei.net jelentése szerint a japán elektronikai gyártók által tervezett szabványt három jelentős japán kereskedelmi szövetség is támogatja, név szerint az Electrical Manufacturers Association (Elektronikai Gyártók Szövetsége), a Battery Association (Akkumulátorgyártók Szövetsége), és az Electronics and Information Technology Industries Association (Elektronikai és Információs Technológiai Ipari Szövetség).

A metanol alapú üzemanyagcellák kifejlesztésének területén a Toshiba jár az élen, a társaság a közelmúltban megrendezett CeBIT kiállításon ennek megfelelően be is mutatott néhány ilyen erőforrás prototípust. A lassan a csillagos egekig érő kutatási költségek csökkentését, illetve a munkálatok hatékonyságának fokozását célzó közös fejlesztési kezdeményezést a Toshiba mellett a Hitachi, NEC, Canon, Casio, Sanyo, Sharp, Sony, Fujitsu, Matsushita, és Mitsubishi cégek támogatják.

A Japánon kívüli elektronikai gyártók számára fontos kérdés lehet, hogy be tudnak-e lépni az újonnan alakult szövetségbe, esetleg saját szövetséget alapítanak, vagy egymaguk folytatják a rendkívül költséges kutatási munkákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • GregSB #6
  Na végre. A mai mobil cuccokban már rohadt elavultak az akkumlátorok, itt volt az ideje már az újításnak.
 • Lazarus #5
  :DD
 • Flashy #3
  amikor bekapcsolod a notebookot, oldalan lesz ilyen berántó amivel be kell inditani elotte az aramforrast ;)))
 • Cat #2
  most is fizetsz az áramért