Spencer

Infók az első Efficeon processzoros notebookról

A Sharp a világ legelső notebook gyártó cége, mely hamarosan a Transmeta legújabb mobil mikroprocesszorára, az Efficeonra épülő hordozható számítógéppel fog előrukkolni.

A Sharp Mebius Muramasa PC-MM2-5NE típusjelzésű notebook a gyártó képviselőinek ígérete szerint január 2-án jelenik majd meg a kereskedelmi forgalomban, persze hol máshol, mint a legfrissebb hardver újdonságok hazájában, Japánban. Miyuki Nakayama, a Sharp tokiói szóvivője elmondta, hogy a Transmeta alapokon nyugvó hordozható számítógép ára 1675 dollár, vagyis mintegy 360 ezer forint lesz.

A japán gyártó legújabb notebookjának lelke nem más, mint a Transmeta közelmúltban debütált, rendkívül alacsony fogyasztású és hőtermelésű processzora, az Efficeon TM8600 típusjelű chip. Az 1 GHz-es működési frekvenciájú Efficeonnal szerelt hordozható számítógép fontosabb jellemzői közé tartozik a 10,4 colos képátlójú, XGA felbontású folyadékkristályos kijelző, a 20 GB adattároló kapacitású merevlemez, a 256 MB memória, az ATI Technologies féle Mobility Radeon grafikus processzor, valamint az IEEE 802.11b/g vezeték nélküli hálózati szabványokkal kompatibilis kommunikációs chip.

A Sharp munkatársai elmondták, hogy a Mebius Muramasa PC-MM2-5NE egy feltöltéssel akár 3,5-11 órán keresztül is használható. A működési idő függ egyrészt attól, hogy a felhasználók mennyire terhelik le a gépet, illetve attól, hogy a rendelhető akkumulátorok közül a vásárláskor melyik modellt választották. A Japánon kívüli piacokon idővel várhatóan Actius MM néven bemutatkozó notebook a korábbi Transmeta processzoros hordozható gépekhez hasonlóan rendkívül könnyű és meglepően kis méretű. Az alig 1 kilogramm tömegű újdonság a kisebb kapacitású akkumulátorral felvértezve mindössze 1,5 centiméter vastag, de a nagyobb kapacitású akkumulátor sem növeli 2 centiméter fölé a 25 centiméter hosszú és 20 centiméter széles számítógép vastagságát.

A most bejelentett első Transmeta Efficeon processzoros notebookot a közeljövőben várhatóan számos hasonló modell követi majd. Tudni lehet, hogy a nagyobb gyártók közül a Fujitsu, a Sony, az NEC, a Toshiba és a Casio Computer is komoly Efficeonos tervekkel rendelkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #3
    Egy teszt jöhetne már! :)
  • Darth Sith #2
    nem tűnnek annyira rossznak.
  • Yfel #1
    Jól fognak jönni ezek a szerződések a szerencsétlen vergődő Transmeta-nak. Kíváncsi leszek a gépek teljesítményére is.

    Y