Berta Sándor

Új Sharp-kijelző mobil eszközökhöz

A japán elektronikai konszern megvalósította a méteres UHD tévék által kínált brutális felbontást pöttömnyi méretben, IGZO kijelzővel.

A K-Tai Watch japán internetoldal cikke szerint az 5,5 hüvelykes, 3840 x 2160 képpont felbontású és 806 ppi pixelsűrűséget elérő panelt a gyártó a Sencsenben megrendezett China Information Technology Expo (CITE) keretében mutatta be. A sorozatgyártás a tervek szerint várhatóan 2016-ban kezdődhet el. A 806 ppi jelentősen több annál, mint amit napjainkban a felsőkategóriás okostelefonok kínálnak. A Samsung Galaxy S6 és Galaxy S6 Edge egyaránt 2560 x 1440 képpontos felbontással érkezik, a pixelsűrűség pedig "csak" 577 ppi. A panel egyes pixeleinek mérete a Sharp kijelzője esetében 10,5 x 3 µm és jóval kisebbek egy 4,7 hüvelykes, 1280 x 720 képpont felbontású képernyő pixeleinél, utóbbiak mérete ugyanis csupán 27 x 3 µm.


A Sharp IGZO technológiájával készített képernyők a vékonyabb építési módnak köszönhetően kevésbé erős háttérvilágítással érkeznek, emiatt a fogyasztásuk is az átlagosnál alacsonyabb. Ettől függetlenül kérdéses, hogy egy okostelefonba kell-e ekkora pixelsűrűségű kijelző. Az új panel az okostelefonok mellett a virtuális valóság szemüvegek számára is érdekes lehet. Ott ugyanis a magas felbontás kifejezetten előnyös.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor jelenhetnek meg az első olyan okostelefonok, amelyek az új kijelzőre épülnek majd. S azt sem lehet tudni, hogy az új panel mely gyártók készülékeiben mutatkozhat majd be.

A Sharp tavaly novemberben egy olyan okostelefonos képernyőt mutatott be, amely 736 ppi pixelsűrűséggel rekordot döntött ezen a területen. A cég egyébként a súlyos veszteségek miatt kiszervezné az LCD-részlegét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!