Berta Sándor

Szinte csak az Apple számára készít kijelzőket a Sharp

A cég a képernyőgyártási kapacitásának legnagyobb részét a kaliforniai társaság számára biztosítja.

A Sharp többek között a Kameyama 1 üzem teljes gyártókapacitását átállítja az Apple megrendeléseinek a teljesítésére - erről Norikazu Hoshi, a konszern egyik vezető menedzsere számolt be. A kameyamai üzem építését az Apple 2011-ben 1,3 milliárd dollárral támogatta. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan felmerült az az aggály, hogy a vállalat túlzottan az Apple megrendeléseitől fog függeni. Norikazu Hoshi elmondta, hogy az egyoldalú kitettség miatti kockázati tényezőket azzal lehet mérsékelni, hogy a második üzemben nagy mennyiségben készítenek majd LCD-paneleket az okostelefonokhoz. Hozzátette: a korszerűbb technika a második üzemben van.


Japánban az elmúlt hónapokban komoly vita kezdődött abban a kérdésben, hogy a gyártók mennyire függjenek a kaliforniai konszerntől. Az Apple más beszállítói - például a Japan Display - ugyanis attól tartanak, hogy túlzottan rá lesznek utalva a tengerentúli cég megrendeléseire, illetve azok esetleges elmaradásaira, emellett az együttműködés a gyártókapacitásukat is részben vagy egészben lekötheti. Az országban fogják készíteni a következő generációs Apple-termékeket is. A Japan Display az iPhone 6-hoz, míg a Sharp az új iPad készülékhez szállít majd képernyőket.

A Sharp a jelenlegi pénzügyi évben 35 milliárd jent fog befektetni az LCD-üzletbe. Az összeg legnagyobb részét az IGZO-panelek továbbfejlesztésére fordítják, ezeket építették be többek között az iPad Mini Retina készülékekbe is. A vállalat az IGZO technológia és egy egyedi áramkör révén most már képes bármilyen alakú kijelzőt készíteni. A hagyományos kijelzők téglalap alakúak, mivel szükség van egy minimális szélességű keretre, ahol elhelyezhetik a meghajtó áramköröket, az úgynevezett gate driver-t a képernyő megjelenítési területe körül. Az un. Free-Form Display eszközben ezek az áramkörök a pixelek között elszórtan találhatóak meg a képernyő megjelenítő területén belül. Ez a képernyő keretének jelentős méretű csökkentését teszi lehetővé, és megadja annak a szabadságát, hogy az LCD formáját olyan alakúra tervezzék, amit a képernyő megjelenítési területe megkíván.


Járműfedélzeti alkalmazásokban ez a fejlesztés lehetővé teszi, hogy egyetlen panel legyen az autó műszerfalán, amely magába foglalja a sebességmérőt és más kijelző eszközöket. A felhasználás más, kifinomult alakú kijelzőket igénylő lehetőségei többek között a hordható eszközök elliptikus kijelzői, vagy a digitális signage és más nagyméretű monitorok, melyek a néző érdeklődését hivatottak felhívni. A Sharp a tervek szerint a lehető legkorábban kívánja elkezdeni a Free-Form Display technológiájú kijelzők sorozatgyártását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!