Gege

Négy évre ítélték a kínai internetes aktivistát

Négyéves börtönbüntetésre ítélték az internetes szólásszabadság egyik vezéralakja, Jiang Lijunt. Az ellene felhozott vádak: "államellenes felforgató tevékenység demokratikus párt megalapításával" - jelentette be ügyvédje.

"Az ítéletet délután 2 órakor hozták, de Jiang nagyon nyugodt" - nyilatkozta Mo Shaoping, Jiang ügyvédje. "Védencem ártatlannak vallotta magát, de még át kell gondolnunk az esetleges fellebbezést." Mo elmondása szerint védencét a demokrácia internetes terjesztéséért és a Kínai Szabad Demokrácia Párt néven ismertté vált szervezet megalapításának szándékáért ítélték el.

Jiang felesége, Yan Lina is jelen volt a pekingi 2. sz. népbíróságon tartott ítélethirdetésen, és a mindössze hatperces procedúra után "helytelennek és igazságtalannak" nevezte az ítéletet. Jiangot még tavaly novemberben vették őrizetbe egy, a demokráciáért szót emelő online csoport vezetőjeként.

Jiang prominens státuszát jól mutatja, hogy Pekingben, a Kincseng börtönben tartották fogva; itt raboskodott többek közt Kína utolsó császára is, Pu Yi, illetve több magas rangú kommunista párthivatalnok is. Jiang a hírek szerint más internetes aktivisták közeli szövetségese, például Liu Dié, azé a pekingi egyetemistáé, akit szintén egy éve tartóztattak le, miután a demokráciáról szóló írásait az interneten kezdte népszerűsíteni.

A csupán nickjéről "Rozsdamentes Acél Egér"-ként ismert Liut, a 22 éves pszichológia szakos hallgatót nem tudták megtörni a kínai rendfenntartók. Az ügyészség november elején azzal küldte vissza Liu ügyét a rendőrségnek, hogy az ellene felhozott jelenlegi bizonyíték meglehetősen gyenge.

A kínai kormány láthatóan örül az internet jótékony gazdasági hatásának, de aggódik annak politikai jelentősége miatt: az elmúlt hónapokban jelentősen megszigorították az online véleménynyilvánítást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #3
    hát de nekik az a természetes és végülis nekik valahogy az tetszik... kis utcák mindenütt "kacatok" tömeg.. és bent pedig 1 kicsi szentély (lakás) ami csak a családé.... TRADÍCIÓ.. ennyi :) nekik ez kell és ezt is csinálják minenhol azért u. olyan minden kínai 1/4-ed...

    amúgy meg sajnálom hogy elkapták de ha annyira felvilágosult meg okos.. akkor mért nem fogja be a száját vagy megy ki (szökik el) külf-re és onnan dumálni.. mert én nem állnék egy fa alá és mondogatnám hogy leszakad.. remélem értitek
  • Cat #2
    tudják azok most is, de részben egyet kell értsek velük
    az egymilliárdos tudatlan néptömeget csakis felülről jövő irányítással lehet kordában tartani
    lásd, hiába tiltakozik a nyugat az emberi jogok miatt, a NAGYON DURVA népességszabályozással kapcsolatban soha senki nem emelte fel a szavát (a falvakban 2, a városokban egy gyerekük lehet a családoknak. Aki nem tartja be, ledózerolják a házát, vagy többévi ottani keresetnek megfelelő összeget kell befizetnie)

    másik: a parasztok lassan ellehetlenülnek ott is, ha 2-300 millió!!! ember beáramlana a városokba, iszonyat nyomor jönne rájuk, éhezés stb. illetve külföldre, az isten sem mentené meg a nyugatot tőlük
    amit most kinai negyedekben, meg büfékben látunk az csupán néhánytizezer ember, százszor ennyit senki nem birna el