JohnnyCage

Kína nemzeti szuperszámítógépes hálózatot épít az Intel segítségével

2006-ra mintegy száz kínai egyetem férhet hozzá ahhoz a szuperszámítógépes hálózathoz, amelyet a kínai Oktatási Minisztérium épít az Intel Corp. segítségével.

A kínai Oktatási Minisztérium terve szerint a hálózat összteljesítménye 15 teraflop (billió művelet másodpercenként) lesz, amellyel a rendszer bekerül a világ leggyorsabb szuperszámítógépei közé, közölte az Intel. A világ legnagyobb chipgyártójaként ismert Intel több szervergyártó céggel együttesen fogja kiépíteni a hálózatot, amely a szerverekbe és munkaállomásokba szánt, nagyteljesítményű Itanium 2 processzorral felszerelt 64 bites számítógépekre fog alapulni.

Az elosztott rendszer olyan területeken fogja segíteni a szakértők munkáját, mint a természettudomány, a kőolaj ipar, a földrengések kutatása, és a különféle pénzügyi projektek tudományos tervezése. Az új szuperszámítógépes hálózat emellett támogatni fogja a "Digitális Olimpia" kezdeményezést, amelynek célja a 2008-as pekingi olimpia megrendezése.

A szuperszámítógépes hálózathoz csatlakozó egyetemeket, amelyeken az egyes részrendszerek el lesznek helyezve, a China Education and Research Network (Kínai Oktatási és Kutatási Hálózat) nagysebességű, Internet alapú hálózati rendszere fogja összekapcsolni.

Az Intel rivális Advanced Micro Devices (AMD) a közelmúltban több hasonló szuperszámítógépes projektet indított helyi partnereivel az országban, amely népességének és dinamikus növekedésének köszönhetően az IT ipar képviselőinek elsőszámú célpontjává vált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatti #8
    Mar eleg regota van, pont ugy ahogy az amd-nek is. Az amd az asztali gepekbe szant 64 bites processzorral az elso.
  • Alien_AM #2
    Ejha 15 az már elég jó.
  • b #1
    kínában vannak kőolajmezők?