JohnnyCage

Kína saját videóformátumot szeretne az MPEG4 és H.264 helyett

Kína nem kíván jogdíjat fizetni az MPEG-4 és H.264 videótömörítési technológiák alkalmazásáért, és inkább egy saját technológiát szeretne kifejleszteni a videótartalmak tömörítésére.

A lépéssel a kínai kormány mintegy 300 millió - 1 milliárd dollár jogdíj kifizetését szeretné elkerülni az elkövetkező tíz év alatt, valamint csökkenteni szeretné az ország külföldi szellemi tulajdontól való függőségét, amely utóbbi kérdés mostanában egyébként egyre határozottabban jelenik meg az ország politikájában.

Kína egy ideje számos fronton igyekszik csökkenteni a külföldi szellemi tulajdontól való függőségét. Ezen erőfeszítés egyik legjelentősebb lépése az a projekt, amelyet a kínai kormány a japán, és dél-koreai kormányokkal kíván és amelynek célja egy Linux alapú, Windows rivális operációs rendszer kifejlesztése az elkövetkező néhány évben. Az ország emellett a jogdíjköteles DVD és mobiltelefon technológiáktól is függetleníteni szeretné magát.

Az új, kínai fejlesztésű videótömörítési eljárás alapspecifikációja várhatóan az idei év legvégére készül el, a megoldásra épülő első tömörítőprogram pedig valamikor a jövő év folyamán jelenhet meg.

A technológia piaci megjelenése jelentősen letörheti az MPEG-4 licencdíját, amelyet a technológiát kifejlesztő cégeket tömörítő MPEG LA szövetség a közelmúltban eladott szoftverenként, illetve készülékenként 2,50 dollárban szabott meg. A kínai tervezet szerint az új videó CODEC licencdíja 12 cent lenne.

Az új technológia kifejlesztését a kínai Audio Video Coding Standard (AVS) Workgroup irányítja, amely mintegy 50 egyetemet, kormányszervezetet, és társaságot fog össze a Kínai Tudományos Akadémia felügyelete alatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • [HUN]PAStheLoD #12
  a susi finom? :)
 • kev #10
  Kina 50 éven belül a világ vezető gazdasági és politikai hatalma lesz. Ipara, területe, ásványkincstartalékai -jóval- nagyobbak mint az USA-é.
  Lesz kinai processor, űrhajós, op. rendszer stb. Honkong Kináé, Taiwan pedig kinai befojás alatt áll. A nyugat szinte minden számtech. eszközt ázsiában gyárt(at).Ázsia pedig = Kina.

  Azt hogy jó lesz e majd a Coca-Cola, McDonalds Hamburger után a Kinai Csá, vagy az Illatos csirke, nem tudom, de ez lesz...)
 • b #8
  én már ki is fejleszettem. lementik .bmp-be, össze zippelik és már kész is.

  már csak le kell kódolni abakuszra. :)
 • Darth Sith #4
  senki sem akar fizetni, de muszáj. :) ha csinálnak egy jobb tömörítőt, amivele gy két CD és filmet belenyomhatok 1CD be, akkor még talán fizetnék is érte. bár erre aze sély 0% :D