Franczy

Compaq digitális jukebox

Az egyik legnagyobb, számítógépeket összeállító cégnek, a Compaq-nak az az ötlete támadt, hogy meglovagolja az éppen aktuális divathullámot, és piacra dobja saját fejlesztésű digitális jukebox-át. A végeredményként létrejött szerkezet pedig már inkább hasonlít egy hifi berendezésre, mint egy számítógépes perifériára.

A Las Vegas-ban zajló Consumer Electronics Show-n a Compaq bemutatta saját sztereó jukebox-át, mely a hangzatos iPaq Music Center nevet kapta. Az új Compaq készülék olyan tömörített digitális zeneformátumok lejátszására képes, mint amilyen például az MP3 formátum. A Compaq legfrissebb üdvöskéje nem az első ilyen jellegű termék a piacon, hiszen a Dell Computer és a Gateway cégek is bejelentették már saját hasonló eszközeiket.

A Compaq iPaq Music Center-t rá lehet csatlakoztatni televíziós készülékekre is, így ezáltal sokkan könnyebben kezelhető a készülék zenei adatbázisa, valamint az internetre is képes csatlakozni, így segítségével akár online is rendelhetünk különböző zenei CD lemezeket, melyeket ugyancsak képes lejátszani az új Compaq lejátszó.


Látható a kisméretű, 20 GB-os eltávolítható merevlemez, melyre akár 400 MP3 CD is ráfér, emelett hagyományos CD lejátszó is van a jukeboxban

Az ilyen új technológiákat felvonultató berendezések piaci sikere egyelőre kétséges, bár már vannak bíztató jelek is. Piaci elemzők szerint például a Creative Labs által nem rég piacra dobott jukebox, a készülék 500 dolláros (~150e Ft) árához képest rendkívül kedvező piaci fogadtatásra talált. Többen nagy jővőt jósolnak az ilyen jellegű digitális jukebox-oknak, így ha minden jól megy, akkor várhatóan a Compaq iPaq Music Center is nagy sikert fog aratni.

A Compaq új digitális zenelejátszója elég nagy méretű lett, azonban ez egy hifi berendezés esetében nem annyira zavaró. A készülék készítői szerint az iPaq Music Center 20 GB-os merevlemezén MP3 formátumban körülbelül 400 CD 5000 zeneszáma fér el. A készülék másik érdekes szolgáltatása az internetes rádiók hallgatásának lehetősége. A jukebox-ban egy integrált 56 kbps-os modem is helyet kapott, így ennek segítségével hallgathatóak az internetes rádióadások, de így például a helyi hálózatra is rácsatlakoztatható lesz az iPaq Music Center.

A készülék első generációs változatai várhatóan már 2001 első félévében feltűnnek a különböző piacokon. A készülékek képesek lesznek a CD-R és CD-RW lemezek olvasására is, azonban sajnos a különböző szerzői jogi problémák miatt a lemezek írására, újraírására nem lesz lehetőség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bitlisz #3
    mijaz az 56k modem manapsag...sokol minosegu radioadas
  • Andris #2
    Na ez azért jó cucc, de azért 150 rugóért kapsz normális PC-t is 20Gb-os winyóval esetleg még cd-íróval is.