Spencer

Az AMD újabb gyárat kíván építeni Drezdában

A Reuters hírügynökség értesülései szerint a PC-s processzorpiac második legnagyobb gyártójaként nyilvántartott Advanced Micro Devices (AMD) a németországi Drezdában új félvezető gyárat kíván alapítani.

A hírügynökség jelentése szerint az AMD lényegében már minden szükséges engedélyt megszerzett a gyártóüzem felépítéséhez, így az alapkőletételre várhatóan még ezen a héten sor fog kerülni.

A chipgyártó munkatársai az új üzem kapcsán egyelőre nem kívántak részletes információkat adni, mindenesetre egyes források tudni vélik, hogy a gyártóüzem megközelítőleg 1,3 milliárd dollárba, vagyis mintegy 1,1 milliárd euróba fog kerülni. Ez első hallásra talán nagyon nagy összegnek tűnik, azonban szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy egy 1,1 milliárd eurós gyártóüzem mindenképpen olcsónak nevezhető. Említésre méltó, hogy Jerry Sanders, az AMD elnöke az idén márciusban az arizonai Scottsdale-ben megrendezett Semico Summit konferencia keretein belül azt nyilatkozta, hogy egy abszolút high-tech üzem felépítése megközelítőleg 4 milliárd dollárba kerül. Független szakértői vélemények szerint jelen pillanatban egy nem teljesen csúcstechnológiájú, 0,13 mikronos gyártási technológiákkal operáló üzem mintegy 2-3 milliárd dollárba kerül. Az AMD egyébként a Fab 30-as drezdai gyárába eddig 2,5 milliárd dollárt fektetett be, melyből 1,9 milliárd dollár volt a kezdőbefektetés.

Már csak a mintegy 336 millió eurós (396 millió dollár) hitel jóváhagyására kell várni, és amennyiben minden jól megy, akkor napokon belül sor kerülhet az új üzem alapkőletételére, nyilatkozta egy AMD-hez közeli forrás. A sunnyvale-i székhelyű chipgyártó jelenleg 1,08 milliárd dollár készpénzzel rendelkezik, és amennyiben megkapja a közel 400 millió dolláros hitelt, azonnal belekezdhet újabb drezdai létesítményének az építésébe.

Először 2002 végén lehetett hallani arról, hogy az AMD új gyártóüzemet szeretne építeni, vagyis alig tíz hónappal azt követően, hogy a vállalat Fab 30-as gyára teljesen kiépült. Az AMD processzorai jelenleg 0,13 mikronos technológiák segítségével készülnek, és várhatóan a jövő évben jelennek majd meg azon első AMD chipek, melyek már 0,09 mikronos csíkszélességgel fognak rendelkezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!