JohnnyCage

A svéd kormány harcol az ország két működő chipgyáráért

A svéd kormány mindent megtesz azért, hogy az ország két utolsó chipgyára, amely a német Infineon Technologies AG tulajdonában van, ne kerüljön bezárásra.

Az Infineon tervei szerint mindkét chipgyárra a bezárás várna. A svéd kormány azonban igyekszik egy olyan vevőt találni az üzemekre, amely lehetővé tenné, hogy legalább az egyik tovább működjön. Az egyik chipgyárat az Infineon néhány hét múlva tervezi bezárni, a másik üzemre pedig hasonló sors vár valamikor a jövő évben. Korábban mindkét Kista-i létesítmény az Ericsson Microelectronics tulajdona volt, amíg az Infineon a tavalyi évben meg nem vásárolta a svéd telekommunikációs óriás félvezető üzletágát.

A néhány héten belül leállított Fab 51-es jelzésű üzem egy MOS (Metal Oxide Semiconductor) félvezetőgyár, a 2004-ig még működő Fab 6 pedig egy 180 nm-es technológiájú gyártósorokkal szerelt chipgyár.

Az Infineon a tavalyi év közepén azért vásárolta meg az Ericsson félvezető üzletágát, hogy kibővíthesse kínálatát a drótnélküli és mobiltelefon megoldások piacán. A tranzakcióval az Infineon mintegy 600 Ericsson alkalmazottat, többnyire kutatókat vett át. A két cég azonban megállapodott a Fab 6 és Fab 51 gyárak bezárásáról.

A svéd kormány azonban úgy véli, a chipgyár megtartása stratégiai fontosságú feladat lenne az ország számára, ezért megpróbál vevőt találni az üzemre. A Fab 6 jelentős hibája az elemzők szerint, hogy évi 450 ezer szilíciumostya feldolgozási kapacitása túl kevés a tömegtermeléshez, viszont túlzottan nagy a K+F tevékenységek végzéséhez, prototípusok készítéséhez.

Az Infineon a kista-i Fab 6 gyár mellett azonban megtartja azt a különálló kutatóbázist, amelyet a társaság szintén az Ericssontól vásárolt meg, és mintegy 300 kutatónak ad munkát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!