JohnnyCage

65 nm-es csíkszélességű alkatrészekhez épít gyárat az IBM az AMD-nek?

A "Kék Óriás" egyes hírek szerint új chipgyárat épít a processzorgyártó Advanced Micro Devices-nek (AMD), amelyben a jövőben 300 mm-es alapanyagok alkalmazásával 65 nm-es csíkszélességű chipek készülnek.

A Silicon Strategies meg nem erősített jelentése szerint az International Business Machines (IBM) átalakítja East Fishkill-i (New York) Advanced Semiconductor Technology Center (ASTC) központját, amely a jövőben processzorgyárként fog működni. Az átalakítási munkálatok befejeztével az IBM eladja a gyárat az AMD-nek, amely 65 nm-es csíkszélességű Athlon és Opteron processzorokat fog készíteni a létesítményben.

A két társaság egy januári megállapodás szerint közösen vág neki a 300 mm-es szilíciumostya alapanyagokra épülő, 65 és 45 nm-es chipgyártási eljárás kifejlesztésének. A két cég egyaránt elkötelezett a SOI (Silicon On Insulator - szilícium a szigetelőn) eljárás, amely szintén közös fejlesztés, valamint a réz huzalozás, és az alacsony k-értékű dielektrikumok alkalmazása mellett.

Az IBM és az AMD a lehető legtöbb területen ki szeretné használni a közösen kifejlesztett megoldások előnyeit. Az AMD az elmúlt hónapban olyan SOI alapú tranzisztorokat fejlesztett ki, amelyek teljesen kimerített szilícium alkalmazásával mintegy 30 százalékos teljesítménynövekedés elérését teszik lehetővé a chipekben. Az IBM pedig olyan feszített szilíciumra épülő megoldást dolgozott ki, amelyben a szilíciumrétegre egy szilíciumból, illetve germániumból készülő rács kerül, javítva ezzel az alapanyag elektromos vezetőképességét, és megnyitva az utat további, mintegy 35 százalék teljesítménynövelés előtt.

A 65 és 45 nm-es chipgyártási technológiák közös fejlesztése abban a Semiconductor Research and Development Centerben folyik, amely szintén East Fishkillben található, és az AMD számára állítólagosan átépülő létesítmény szomszédságában van.

Könnyen elképzelhető azonban az is, hogy az AMD nem vásárolja meg az East Fishkill-i IBM gyárat, hanem a Kék Óriás szerződéses gyártóként maga fogja készíteni az AMD processzorait az üzemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Benedekco #9
    miért is lett tele? eztet mos nemértem!
    ja: ma majnem leégettem 1 900-as duront! ügyes vagyok???
  • Benedekco #8
    ATI? NVIDIA? holszerepel eme két szó a fenti cikkben? Esetleg rosszúl látok? a cikkben azvan, hogy az AMD csinált valami okosat ami 30% telj. növekedéssel jár, és az IBM is csinált vmit. ami 35% telj. növ-el jár! konklúzió: 30+35= 65% nemde?
    nvidia? ez mit csinált eddig mer úgylátom rohattul lemaradt?
  • ayden #3
    hát ebből manapság a 4. mármint az nvidia nem egyértelműen a nyerő:), az Igen-ről meg még nemhallottam:))