JohnnyCage

A Samsung 16,75 milliárd dollárt fektet a lapos kijelzőkbe

A dél-koreai Samsung Electronics szerdai bejelentése szerint a társaság mintegy 16,75 milliárd dollárt kíván fektetni új LCD gyáregységekbe, amely lépés várhatóan jelentős árcsökkentés fog eredményezni a piacon.

Az LCD gyártók jelentős, új beruházásokkal igyekeznek növelni gyártókapacitásukat, illetve ezzel egyidőben a korszerű gyártástechnológiák segítésével csökkenteni előállítási költségeiket. "A Samsung a kisebb tajvani riválisoknál akár ötször nagyobb termelékenységet érhet el, miközben a gyártási költségeket jelentősen le tudja csökkenteni" - mondta Michael Min, a Tongyang Investment Bank befektetési bank elemzője.

A tavalyi évben 297 dollárról 276 dollárra csökkent a 17 colos LCD kijelzők átlagos darabára, amely folyamat az idei évben várhatóan folytatódni fog, állítják az elemzők.

A Samsung a társaság tervei szerint júliusban kezdi meg új LCD gyárának építését Asanban, 80 Km-re Szöultól. A dél-koreai gyártó a beruházás miatt nem kívánja módosítani 2003-as beruházási keretét. A társaság az LG.Philps LCD-vel közösen a folyadékkristályos kijelzők globális piacának több, mint 30 százalékát uralja.

A Samsung jelenlegi, 17 százalékos piaci részesedését 2004 végére 24 százalékra szeretné növelni.

A társaság közeljövőben épülő, hetedik generációs LCD gyárában várhatóan 2005 elején kezdi meg a kijelzők gyártását 1,87 x 2,2 méteres nagyságú alapanyagokból. A rivális gyártók jelenleg 1,2 x 1,8 méteres alapanyagokkal dolgozó, hatodik generációs gyárakat építenek, amelyek egyes szakértők szerint jobban megfelelnek az elkövetkező években egyre népszerűbbé váló LCD TV-k igényeinek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!