Spencer

Jelentős fejlesztések a Samsungnál

A Samsung Electronics az elkövetkezendő három évben 500 millió dolláros fejlesztést készül végrehajtani austini (Texas) chipgyártó üzemeiben, ami szerves részét képezi annak a piaci stratégiának, melynek keretein belül a dél-koreai székhelyű vállalat megpróbál felkészülni a memóriagyártó iparág közeljövőben esedékes újbóli fellendülésére.

A Samsung Electronics austini üzemeiben jelenleg 0,13 mikronos gyártási technológiákat használnak a különböző mikrochipek előállításához, és a most bejelentett fejlesztések arra irányulnak, hogy ezen üzemekben mihamarabb meghonosodjanak a legmodernebb, immár 0,09 mikronos csíkszélességet lehetővé tévő technológiák. Ismeretes, hogy a kifinomultabb gyártási eljárások olcsóbban előállítható, nagyobb teljesítményű és nem utolsó sorban alacsonyabb fogyasztású chipeket eredményeznek. A chipgyártó munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a megfelelő fejlesztési munkálatok elvégzését követően az austini gyárban elsősorban asztali számítógépekbe, illetve notebookokba szánt különböző típusú DRAM memóriákat fognak készíteni.

A memóriaárak 2002 elején jelentős mértékben növekedtek, mely jelenségnek a memóriák gyártásával foglalkozó cégek nem titkoltan örültek, ezt követően azonban nem kellett sokat várni a fekete levesre, ugyanis az azóta eltelt időkben lényegében az összes DRAM memória ára padlót fogott, ennek viszont már a felhasználók örülhettek. Elemzők szerint a memóriaárak elsősorban azért csökkentek az elmúlt időkben, mert jelentős túlkínálat alakult ki a piacon, ezenkívül pedig a langyos PC piac is számos negatív hatást gyakorolt a memóriapiacra.

A nehéz piaci körülmények ellenére a Samsung Electronics a mai napig nyereséges tudott maradni. A dél-koreai gyártó konkurensei viszont már korántsem bírták ilyen jól a nehézségeket, ennek következtében ezek a cégek kivonultak a piacról, vagy pedig más vállalatokkal egyesítették erejüket, és így próbáltak meg életben maradni. 2002-ben a Samsung Electronics lett a világ második chipgyártó cége, ugyanis a vállalat ebben az évben nem kevesebb mint 9 milliárd dolláros árbevételt regisztrált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!