JohnnyCage

Új high-tech chipgyárat épít a Sony

A japán elektronikai óriás a "Cell" (Sejt) elnevezésű chipeket fogja készíteni abban a gyárban, amelyet a társaság mintegy 1,67 milliárd dolláros költségen kíván felépíteni az elkövetkező három évben.


Ken Kutaragi
A Sony reményei szerint a Cell fejlesztési kódnéven futó nagyteljesítményű mikroprocesszorok a jövőben általánosan elterjedt, és széleskörben alkalmazott, szabványos megoldásokat fognak képviselni a szórakoztatóelektronikai eszközökben, illetve a nagyteljesítményű szerverekben egyaránt. A Sejt processzort a társaság a szintén japán Toshiba-val, illetve az IBM-mel közösen fejleszti.

"A Sejt lesz a hálózatot alkalmazó eszközök alapköve" - mondta Ken Kutaragi, a Sony elnökhelyettese egy sajtótájékoztatón. "Amellett, hogy a megoldás a Sony termékpalettáján belül egyre szélesebb körben el fog terjedni, szeretnénk ha a chip más területeket is meghódítana."

Az óriáscég mintegy 610 millió dollárt fog költeni április 1-jével megkezdődött pénzügyi évében az új chipgyártó üzem kiépítésére a Japán déli részén található Nagasaki mellett. Az új processzorgyár a társaság tervei szerint akár már 2005-ben megkezdheti a chipek előállítását. A gyárban alkalmazott 300 mm-es szilícium alapanyagok, valamint a 65 nm-es csíkszélességű gyártási eljárás együttese jelentős költségcsökkentést fog lehetővé tenni a cég számára.

A világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai gyártója egyben a világ elsőszámú chip felhasználója is. A társaság a költségek csökkentése érdekében igyekszik a megoldásaihoz igényelt chipeket és processzorokat saját maga gyártani. A cég által évente felhasznált mintegy 8 milliárd értékű chipnek jelenleg 20 százaléka készül a Sony saját gyáraiban, mondta Kunitake Ando, a Sony elnöke hozzátéve, hogy a társaság szeretné megduplázni ezen utóbbi értéket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Benedekco #14
    érdekes eszt én már 1 éve tudom nem tuttam hogy ez vmi K nagy hír

    röff-röff izé UI.: a pc már akkor elavult vólt mikor az IBM az a bráner Intellel és az AMD-vel meg csinálták az az x86 nevű lószart
    a motorola akkormár jóval fejletteb procikat nyomott
  • Ch_Slater #13
    Ha a PC hanyatlásán, az arch.váltást értitek, akkor persze igy legyen. Mert annak már rég meg kellett volna történnie...
    (de ez akkor sem a PC hanyatlása) :)))
    Nah nem lovaglok tovább a szavakon mert azt hiszem tisztázódtak az értelmezésbeli félreértések...
    Télleg nem kötözködni akartam:))
  • Ch_Slater #12
    "...A PC már ma elavult technológia..."

    A PC nem lehet elavult technológia, csak az x86 architektúra... Tehát, ha leváltják egy új architektúrával a mostanit (ideje lenne), akkor attól az még PC...
  • versio #7
    nekem a pc az x86-attal egyenlö
    tudom hogy angolul mit jelent a "pc", és egy cell procis gépet is pc-nek lehetne nevezni csak a köztudatban már nagyon beleivodott a pc=x86
    nekem nincs bajom a pc-vel csak az x86-al meg az egész csere bere architecturával

  • Ch_Slater #6
    Hát ez nem egészen igaz "unreg barátom". A Sony-nak ott a szórakoztatóipar, arra kiváló. De a munkára megmarad a PC. Vagy ha dolgozni is lehet a Sony gépein, akkor már az is PC lesz. Az elavult technologia az igaz... Mivel itt uj prociról van szó, ezért lehet hogy PC-kbe is kerül. De attól még pc marad hogy egy sony sziv dobog benne. Igazándiból az lenne a szép ha lenne egy olyan cucc, ami munkára és szórakozásra egyaránt csúcs.
  • Csudri #4
    Csak szeretnéd!
  • Csudri #3
    Nagasaki? Majd billgéc jól ledobat oda egy atombombát! Már úgyis jár nekik egy ! Nehogy elszokjanak a háttérsugárzástól!
  • toMpEr #2
    En oszinten szolva nem bannam. Eleg regi mar a pc arhitektura, egyszer ennek is eljon a vege.
  • versio #1
    elkezdödött a pc-k hanyatlása