JohnnyCage

Új Linux drivert adott ki az nVidia

A világ legnagyobb grafikus processzor gyártója olyan új, Linux drivercsomagot adott ki, amellyel a társaság grafikus chipjei hatékonyabban, és zökkenőmentesebben használhatók ki a szabadforrású operációs rendszer alatt.

Az nVidia szerdán adta ki azt az új Unified Driver eszközvezérlő csomagot, amely többszáz féle nVidia grafikus processzorhoz használható. A társaság célja az új driverkészlettel az volt, hogy még átfogóbb, még hatékonyabb támogatást nyújtson a szabadforrású Linux operációs rendszer egyre növekvő felhasználói táborának.

A napokban megjelent Linux-alapú Unified Driver csomag több egyéb újdonság mellett a közelmúltban bejelentett GeForce FX grafikus processzor generációban megtalálható CineFX elnevezésű technológiát is támogatja. Az új eszközvezérlő csomag a GeForce FX (NV30), illetve a chip későbbi generációi mellett a processzorgyártó Advanced Micro Devices (AMD) hamarosan megjelenő, csúcskategóriás Athlon 64 és Opteron processzorait is támogatja, illetve teljes mértékben kihasználja azok képességeit és előnyeit.

Andrew Fear, az nVidia Corp. szoftverekkel foglalkozó részlegének termékmenedzsere elmondta, a Linux jövőbeli sikerében kulcsfontosságú szerepe lesz annak, hogy a különböző hardvereszközök támogatását időben megvalósítják-e a gyárók a szabadforrású operációs rendszerhez. "Az emberek az asztali számítógépek piacán is át akarnak váltani a Linuxra, hogy csökkentsék költségeiket" - mondta Fear. "Ha azonban egy csomó időt el kell töltened azzal, hogy megszerezd a szükséges támogatást a hardvereszközeidhez, elvesznek az alacsonyabb költségekből származó előnyök."

A frissített driver letölthető az nVidia weboldaláról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Crazy Dog #3
    Na végre... Mostmár nyomathatom fel a Redhat 8-at:)
  • Ligend #2
    "amely többszáz féle nVidia grafikus processzorhoz használható"

    Valaki felsorolna azt a tobbszaz GPU-t? :-)

    Komolyabbra forditva a szot... Orom latni, hogy az nVIDIA energiat fordit erre a platformra is, es szepen sorban jonnek az ujabbnal ujabb, fejlettebbnel fejlettebb meghajtok linux ala is. Remelem nem egy cegnek (es itt nem csak a grafikus megoldasokat tervezo es gyarto cegerke gondolok) mutat peldat ezzel a viselkedessel, es remelem kovetni is fogjak.

    Az elottem szolotol pedig csak annyit kerdeznek, hogy mire ertette ezt a provokativ "Na vegre..." hozzaszolast. Eddig is hatekonyan es zokkenomentesen mukodtek a driverek, igaz el kellett olvasni a mellekelt leirast, mert nem feltetlenul volt trivialis hogy mit-hova-hogyan, de ezt linux alatt mar megszokhattuk (nincs ezzel semmi baj). Vagy talan a meg nem is kaphato NV30, illetve Athlon64 es Opteron tamogatasanak orult ennyire?