Gege

Intelligens mobilchipeket fejleszt a Sony

A Sony, és Japán legnagyobb mobilszolgáltatója, az NTT DoCoMo egy olyan rendszer kiépítését tervezik, melynek segítségével a mobiltelefont használhatják fizetőeszközként, ha történetesen vonatjegyet, vagy éppen élelmiszert vásárolnak.

Tegnap jelentették be, hogy a két vállalat 2004 januárjában Tokióban kívánja FeliCa Networks néven létrehozni a mobiltelefonokat és a Sony smart kártyás technológiát egyesítő új chipet kifejlesztő közös, 90 fős vállalatot.

A chipet tartalmazó smart kártya a vasútállomások kapuiban, illetve a bolti pénztárgépekbe szerelt berendezéssel kommunikál, így a kártyát használhatják fizetőeszközként. A Sony 6 milliárd jent (55 millió USD), azaz a teljes összeg 60 százalékát adja a közös vállalatba, míg az NTT DoCoMo a maradék 40 százalékkal száll be.


A Sony elnöke, Nobuyuki Idei és az NTT DoCoMo elnöke, Keiji Tachikawa

A közös vállalat az elgondolást támogató rendszer létrehozására köt gyártási és licencelési megállapodást a chipgyártókkal és szolgáltatókkal. Az NTT DoCoMo a szolgáltatást 6 ezer mobiltelefonnal kívánja tesztelni december folyamán, és az ezzel a technológiával szerelt készülékeket előreláthatólag jövő év közepétől lesznek megvásárolhatók.


A Sony IC kártyás technológiáját használó telefon prototípusa, az SO504iC

A Sony 1988-ban kifejlesztett FeliCa smart kártyás technológiáját széles körben használják a japán vasutakon, de Hongkongban sem ismeretlen. Az elképzelés támogatói szerint a FeliCa technológiában akkora lehetőség rejlik, hogy világszabvánnyá is válhat, és az NTT DoCoMo szóvivője reményét fejezte ki, hogy a szolgáltatásra a tengeren túlon is lesz kereslet. "A közös vállalat az első lépés a jövőbe" - mondta a vállalat vezérigazgatója, Keiji Tachikawa.

A mobiltelefonos fizetés már Magyarországon is egyre nagyobb teret hódit, hiszen a fővárosban jövőre mobillal is fizethetünk a parkolásért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #1
    jónak tűnik.