Spencer

A Microsoft egyszerre három európai kormányzati pályázatot nyert meg

A Microsoft bejelentette, hogy három európai ország vezetésével sikerült kormányzati szerződéseket kötnie, vagyis korai lenne még a vállalatot temetni, mondván, hogy ebben a szektorban már nyeregben van a Linux.

A redmondi székhelyű vállalat munkatársai elmondták, hogy a Microsoft az európai kormányzatok kegyeinek elnyeréséért szoros versenyt folytatott több nagy Linux fejlesztőcéggel, és a nemes harcban végül is képes volt nyerni.

A Microsoft vezetői a kormányzati szerződések pontos részleteivel, illetve anyagi vonzataival kapcsolatban nem kívántak nyilatkozni, azt azonban elárulták, hogy a vállalat Németországban frankfurti, Litvániában rigai, Finnországban pedig turkui állami hivatalokat fog ellátni szerver operációs rendszerekkel, valamint ugyanezen hivatalokban több ezer asztali számítógépes operációs rendszert is üzembe fog helyezni.

Ismeretes, hogy az elmúlt években a kormányzati szoftverbeszerzési tenderek kapcsán nagyon komoly konkurenciaharc alakult ki a világ elsőszámú szoftvercégeként jegyzett Microsoft, valamint a nyílt forrású Linux operációs rendszereket forgalmazó cégek között. A Microsoft számára a közelmúltban kétségkívül az jelentette a legnagyobb kudarcot, hogy a SuSE megelőzte egy nagyszabású németországi tenderben. A győztes SuSE ekkor bejelentette, hogy München város kormányzati hivatalaiban mintegy 14 ezer darab, addig Windows operációs rendszerrel ellátott személyi számítógépre telepít Linuxot. Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a Microsoft az európai kormányzati, illetve vállalati szektorban az elmúlt időkben veszített piaci részesedéséből, noha még így is domináns szerepet játszik a piacon.

Gary Barnett, a londoni székhelyű Ovum technológiai tanácsadó iroda elemzője szerint Európában a kormányzati és vállalati szektorban az asztali számítógépes operációs rendszerek piacán a Microsoft jelenleg mintegy 90 százalékos részesedéssel rendelkezik. A szerverpiacon viszont koránt sincs ilyen jó helyzetben a Microsoft, ugyanis ebben a szegmensben sok esetben inkább Linux operációs rendszert használnak, mint Windowst. A Nyugat-Európában eladott összes számítógépes rendszernek egyébként jelenleg mintegy 15 százalékára kerül Linux.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • b #9
    srácok, egy dolgot le kell szögezni. a szupergamez egy méjnsztrím oldal! tehát még mancika a titkárságról is idejár, hogy a napi tudományos hírekből feltankoljon.

    ezért minden egyes nem a májkroszoftnak csontig benyaló cikket kitörő lelkesedéssel kell fogadni! ez nem a szlesdot és nem is a kernel levlista, tehát linux bugokért máshova kell menni!

    lényeg a kényeg: üssünk-verjünk minden monopóliummal rendelkező céget, éljen a szabadverseny!
  • Diver #8
    Pheel Gates
  • Pheel #3
    "tehát minden 10 tenderből 9-et meg kellene nyerniük"

    Te honnan rendelkezel ennyire kiterjedt információkkal, hogy tudod, hogy hányból hányat nyer meg? Összesen 1 db Linuxosról és 3 db Windowsosról hallottam az utóbbi időben.

    Az nem csoda, hogy a Linuxost agyonreklámozták, viszont azon csodálkozom, hogy az utóbbi 3 egyáltalán eljutott az SG lapjaira...
  • Pheel #2
    "hatalmas osztalék kifizetések, mind-mind azt mutatják, hogy félnek egy nyílt szabadversenytől, mint minden monopól helyzetben levő cég."

    Lehet rosszul tudom, de az, hogy ha egy cég hatalmas osztalékot fizet, nem egészen azt jelzi, hogy van félnivalója a jövőjét tekintve. Sokkal inkább a prosperáló céget jelenti. Tekintve, hogy ennyi pénzt tud kifizetni, valószínűleg sokszor ennyi pénze van gyorsan mozgósítható lekötésekben és bőven jut pénz a cég jövőjét meghatározó R&D-re és a piacon lévő termékek gyártására és marketingjére...
  • b #1
    no most ez szerintem egy akár kellemesen is értelmezhető hír. viszont úgy érzem rossz szemszögből született.

    abból kell kiindulni, hogy winfosnak 90%-os piaci részesedése van a deszktop rendszereknél, tehát minden 10 tenderből 9-et meg kellene nyerniük. minden ennél gyengébb eredményük, azt mutatja, hogy a világ jó irányban halad.

    amúgy ezek a roham, illetve pánik szerű bejelentések és hatalmas osztalék kifizetések, mind-mind azt mutatják, hogy félnek egy nyílt szabadversenytől, mint minden monopól helyzetben levő cég.