JohnnyCage

A Universal is csatlakozik a Bertelsmann elleni perhez

A Universal Music Group vezetői úgy vélik, a Bertelsmann AG óriási károkat okozott a társaságnak, amikor támogatta az illegális zenefájl cserét lehetővé tévő Napster tevékenységét.

A Universal Music Group, amely a világ legnagyobb lemezkiadója, hétfőn jelentette be, hogy a társaság csatlakozik ahhoz a 17 milliárd dolláros kártérítési perhez, amely a német médiaóriás Bertelsmann AG ellen irányul az egykori Napster támogatása miatt. A társaság tradícionálisan élen jár a zenekalózkodás elleni jogi küzdelemben, és rendkívül agresszívan üldözi zenék jogtalan terjesztőit.

A pert eredetileg februárban indította több kiadó, azzal vádolva a Bertelsmannt, hogy mintegy 100 millió dollárt fektetett a Napsterbe, hozzájárulva az azóta már bezárt illegális fájlcsere hálózat sikeréhez.

"A Bertelsmann nem pusztán kölcsönt adott a Napsternek, vagy annak passzív befektetője volt" - áll a Universal közleményében. "A társaság átvette a Napster irányítását, hogy pénzügyi előnyöket szerezzen annak működéséből a Universal, illetve előadóinak kárára."

A Bertelsmann szóvivőnője egyelőre nem kívánta kommentálni a hírt. A német Bertelsmann AG tulajdonába tartozik az öt vezető lemezkiadó közül a legkisebbnek számító BMG (Bertelsmann Music Group).

A Napster fénykorában mintegy 60 millió felhasználóval rendelkezett világszerte. A szolgáltatást a hálózaton folyó illegális zeneterjesztés miatt 2001-ben végleg bezáratta az amerikai bíróság, a társaság tavaly júniusban pedig csődbe ment.

Amikor a Bertelsmann pártfogásába vette a Napstert, a társaság már egy fizetős, legális zeneszolgáltatás beindításán dolgozott. A médiaóriás akkor úgy vélte, a Napster név népszerűségét kihasználva sikeres online zeneszolgáltatást indíthat.

A Universal azonban azt állítja, a Bertelsmann tisztában volt azzal, hogy a Napster nem rendelkezett azzal a kapacitással, amely lehetővé tette volna egy ilyen, legális szolgáltatás belátható időn belüli bevezetését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #6
    lemezkiadőt=lemezkiadót
    ammyira=annyira
    Bocs! A végén még meg kell tanulnom gépelni...
  • AtisH #5
    Hogy a fenében állapították meg pont azt a 17 milliárdos kárt???
    Egyébként egyre pofátlanabbak ezek a lemezkiadók. Előbb a fájlcserélők miatt verték ki a balhét és pereskedtek, most már a másik lemezkiadőt is perbe fogják. Ezek ammyira hülyék, hogy 5 év múlva már saját magukat is be fogják perelni.
  • Bonewerkz #4
    betiltjak az internetet is.... ott lett elqrva a dolog, amikor ezeket hagytak meggazdagodni, es hatalomhoz jutni, most a zenei kultura szinvonala latja karat a dolognak...
  • Shadow_THH #3
    Juuj vigyázzunk mert még 100-150 év és akkor már a kazaat meg a dc-t perlik :D
  • Csudri #2
    Hülyék ezek? Mit képzelnek ezek a kiadók? Folyton basztatják a zenészeket, mert nem ugrál mindenki úgy ahogy ők fütyülnek. Sír a szájuk, ha nem fogy a lemez, amit kipréseltek a zenészből (persze egy halom fos) + sír a szájuk azért is, mert letöltik az emberek azt a szart! Majd hülye leszek "látatlanban" kiadni 5-6 ezret egy max 45 perces albumért! Előbb tudni akarom, hogy mibe ölöm a zsét!