JohnnyCage

Pénzbüntetést kapott a norvég zenekalóz

Pénzbüntetést szabott ki a norvég bíróság arra a tanulóra, aki a zeneszámok illegális terjesztését lehetővé tévő fájlcsere oldalt működtetett az Interneten. A lemezkiadók sikerként ítélik meg a csütörtöki döntést.

A mostani eset az első illegális online zeneterjesztési per Norvégiában. A lillehammeri bíróság szerdán ismertette ítéletét, amely szerint a 24 éves Frank Bruvik megsértette a törvényt, amikor elkészítette a Napster weboldalának saját változatát, amely a Napster.no címen volt elérhető, és zeneszámok illegális letöltését tette lehetővé. "Ez volt az eddigi legnagyobb szabású illegális zeneterjesztés Norvégiában, így a mostani ítélet sikert jelent számunkra" - mondta Saemund Fiskvik, az International Federation of the Phonographic Industry (IFPI - Nemzetközi Zeneipari Szövetség) norvég részlegének igazgatója.

Bruvik ellen az IFPI indított pert az előadók érdekeit védő norvég TONO-val, a Nordic Copyright Bureau-val (NCB - Skandináv Másolásjogi Hivatal), valamint a vezető lemezkiadókkal.

A zenekalóz 100 ezer koronás (14500 dollár) pénzbüntetést kapott, amely hozzávetőleg az egyötöde a felperesek eredeti kártérítési követeléseinek. "Az ítélet méltányosnak is nevezhető" - mondta Magnus Stray Vyrje, Bruvik védőügyvédje. Vyrje úgy véli, az ítélet szerint a zenefájl linkek terjesztése bűncselekmény, azok használata azonban nem. "Ez győzelemnek számít minden norvég internetező számára" - tette hozzá.

Az ügyvéd szerint Bruvik várhatóan fellebbezést nyújt be az ítélet ellen, amelyre négy hete van.

A 24 éves tanuló társával, Fiskvikkel közösen fejlesztette ki a weboldalt még 2001-ben, egy iskolai projekt keretében. A zenefájl-csere oldalt azonban még 2001-ben be is zárták, miután az IFPI pert indított ellenük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kergeegér #3
    Ilyen kis szir szar üggyel nem lehet megállítani a netes fájlcserét.
    Ezzel sem meg mással sem.
    Azzal cserélesz zenét vagy filmet akivel akarsz.
    Senkinek semmi köze hozzá.
    Nézzétek meg a www.mahasz.hu oldalán a főcikket.
    Bannolni kéne az országból azt aki azt a marhaságot írta. :D