JohnnyCage

A lemezkiadók ismét beperelték a Morpheus készítőjét

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) ismét pert indított a Morpheus fájlcsere hálózat mögött álló Streamcast Networks ellen.

A lemezkiadók azt állítják, a Streamcast korábban, egy online rádiószolgáltatás beindítását megelőzően több ezer zenei CD-t vásárolt, majd a kiadók engedélye nélkül egy számítógépen tárolt, digitális adatbázist készített a lemezeken található zeneszámokból.

Michael Weiss, a Streamcast vezérigazgatója komolytalannak nevezte a kiadók lépését. "Mindent megtesznek, hogy megállítsák a társaságot, és visszafordultak az egyetlen taktikához, amit valójában ismernek, a versenytárs leigázásához" - mondta Weiss, aki dühöngő veszteseknek tartja a lemezkiadókat.

Az amerikai bíróság az elmúlt hónapban ugyanis megállapította, hogy a Streamcast és a Grokster nem tehető felelőssé a fájlcsere hálózatokon folyó illegális zeneterjesztésért, mivel a társaságok nem tudják felügyelni a felhasználók tevékenységét.

"A mostani ügy egy újabb per a Streamcast ellen, amely társaság véleményünk szerint felelős az egyre nagyobb méreteket öltő illegális online zeneterjesztésért" - áll a RIAA közleményében.

Weiss szerint a Streamcast egy online rádióadót szeretett volna indítani még 1999-ben, de a terv kútba esett, miután a társaság nem tudott licenszjogot szerezni a lemezkiadóktól. A mostani per egyébként kísértetiesen hasonlít az mp3.com ellen 1999-ben indított perhez, amelyben a bíróság a lemezkiadóknak adott igazat. Az mp3.com akkor peren kívül mintegy 100 millió dollárt fizetett a kiadóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IrkaBirka #10
    Azok a rádióadók fizetnek jogdíjat GodBadka
  • magyar ember 2 #9
    Sztem a matrixos Morpeust is betilthatnak, mer tuti nem fizetett jogdijat a Neonak atadott oktato kazettakert. :D
  • GodBadka #8
    A dolog rendkívül nevetséges. Manapság ugyanis, a rádióadók mindegyike tudtommal, a CD-k tartalmát mp3-ként tárolja egy szerveren, és onnan játszák le azokat, nem pedig a CD-ket cserélgetik. Ami szerintem logikus is. Ennyi erővel az összes rádióállomást beperelhetnék.
  • b #7
    > több ezer zenei CD-t vásárolt

    gyilkosok! gyilkosok!!

    ha ez bűn, akkor többet én sem veszek! :)
  • magyar ember 2 #6
    Vagy inkabb eloskodnek.
  • magyar ember 2 #5
    Ugy laccik a lemezkiadok ma mar kizarolag a pereskedesbol elnek.
  • Bonewerkz #1
    remelem ez az amcsi teboly nem fertozi meg europat is....