Spencer

Egyetemisták több ezer dolláros büntetést fizetnek az RIAA-nak

Négy amerikai egyetemista beleegyezett abba, hogy közelmúltbéli zenefájl cserebere tevékenységeikkel kapcsolatban fejenként több ezer dollárral kiengeszteljék az amerikai hanglemezkiadókat magába tömörítő RIAA-t (Recording Industry Association of America), ily módon pedig véget ért az RIAA mindeddig legagresszívabb, konkrét személyek ellen indított hadjárata.

Mint ismeretes, az RIAA az elmúlt hónapban azért indított peres eljárást a fiatal egyetemi hallgatók ellen, mert azok a vád szerint olyan szolgáltatást üzemeltettek, mely alkalmas volt az egyetemi kollégium számítógépes hálózatán elhelyezett, MP3 formátumú zenei fájlok keresésére és begyűjtésére. A hanglemezkiadók szövetsége ezenkívül azzal is megvádolta az egyetemistákat, hogy saját gépeiken számtalan, szerzői jogok által védett zenei felvételt tároltak, illetve osztottak meg társaikkal. Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy az RIAA mindeddig elsősorban P2P (Peer to Peer) alapú zenefájl cserebere szolgáltatásokkal foglalkozó cégeket perelt be, és most fordult elő először, hogy a szövetség egyetemi hallgatókat küldött a vádlottak padjára.

A napokban megszületett peren kívüli egyezség szerint a négy fiatalnak fejenként 12-17 ezer dollár körüli összeget kell átutalnia az RIAA számlájára, azonban ezen összegeket nem egyben, hanem 2006-ig elosztva, részletekben is fizethetik majd a vádlottak. Az RIAA szerint az egyetemisták pénzbüntetése korántsem nevezhető túlzottan magasnak, legalábbis ahhoz képest semmiképp, hogy a kiadói szövetség szerint a fiatalok elméletben közel 100 millió dolláros kárt okoztak zeneiparnak.

"Úgy gondolom, hogy ez a per nem konkrétan a vádlott személyek ellen irányult, hanem sokkal inkább az volt a célja, hogy megfélemlítse az egyetemistákat és az internetezőket" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Howard Ende, az egyik fiatalt, Daniel Penget védő ügyvéd, majd hozzátette, hogy az RIAA az ügy kipattanását követően azonnal kifejezésre juttatta, hogy hajlandó peren kívüli egyezséget kötni a vádlottakkal. Szerintem én semmi rosszat nem követtem el - mondta a tizennyolc esztendős Peng.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PResident Evil #16
    kel +l
  • PResident Evil #15
    ez van ez kel szeretni...
  • PResident Evil #12
    hmmm...
    de akkor se pénz bírság
  • Bucser #11
    DW az lehet, hogy a kiadók nem veszteségesek... De van egy nagyon nagy szabáély az üzleti életben... HA több pénzed lehet akkor csinalj több pénzt é ne elégedj meg annyival amennyi van..

    ÉS sajnos a RIAA mega többi kiadók tulajdonosai is teljesit,mény bérezést kapnak.. Tehát többet kell keresnie a kiadónak, hogy ők is többet kapjanak. ergó a Riaa gazdagszik kiadók gazdagszanak és bacsi az asztal mögött is egyre pézesebb lesz:))
  • Lion #10
    Dehogynem csődben nem fognak menni mert az Amcsik meg a stb-k megveszik a cdket mert idézőjelbe a napi zsebpénzükből futja rá.. Ott inkább a pornó a gáz az drága ahogy az orvosok is stb.

    Szal, nem mindegy hogy a jutalék rendszerben mennyi pénzt osztanak szét mert az a 100 milliót oszd el alkalmazotakra, külsősöknek, manangereknek... nah a végén kijön hogy nem 3000$-t kerestek hanem csak 2800 $-t a fönöknek a 20000$-ből meg csak 19999$... no comment... szal aki meg fixen van az nem bukik a dolgok. A zenészek perszehogynem rinyálnak mert a szerződésben benne van hogy bármi történik tőlik tehát az ő %-s haszonából nem vonhatnak le semmit... nah ezért baszogatják a népet....

    Aminek semmi értelme - mivel - soha nem lesz eredménye ameddig van cd-rom grabbelő meg internet
  • [HUN]PAStheLoD #7
    ezek tiszta hülyék ... így folytatják a végén senki nem vesz semmit ami a nagy vizen túlról való! inkább letölti :)))
  • PResident Evil #6
    de ez szerény országunkat ugyse fodja elérni...
    csak azért megyek egyetemre, hogy fél évif másfél megás vonalam legyen, és majd utánna kibasszanak... persze előadásra nem járnék be ;PPP
  • b #5
    na jó nem. az igazi gond az a sok mocsok, ami hálivúdból áramlik kifelé. rendkívül kevés kivétellel, de ez már olyan, mint sok bába között a gyerek.
  • b #4
    de a következő te lehecc! és ez az igazi gond.