JohnnyCage

Az amerikai kormány a lemezkiadók oldalán áll

Az Egyesült Államok kormánya szerint nem sérti az alkotmányt az a törvény, amely alapján a lemezkiadók az internetes fájlcsere hálózatok felhasználóinak felkutatását követelik a Verizon Communications-tól.

A bíróság határozata, bár nem okozott meglepetést, jelentős csapás a Verizon számára, amely megpróbálta megvédeni előfizetőit a lemezkiadók haragja elől.

"Úgy gondoltuk, felismerik azokat a fontos személyességi jogi és biztonsági problémákat, amelyek a szerzői jogi kérdésekkel szemben állnak" - mondta Sarah Deutsch, a Verizon Communications elnökhelyettese. A Verizon tavaly szeptember óta áll perben a lemezkiadókkal, amelyek azt követelik a társaságtól, hogy nyújtson segítséget a lemezeladásokat csökkentő illegális online zeneterjesztés megfékezésére.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) úgy véli, a Verizont a törvény kötelezi a szerzői jogok védelmére. A szolgáltató elmondása szerint hajlandó segíteni, de csak a társaság szerverein tárolt tartalmakért felel, a felhasználók saját számítógépei között "utazó" fájlokért nem.

A körzeti bíróság januárban a lemezkiadóknak adott igazat, de a Verizon megfellebbezte az ítéletet, a jogerős ítéletig pedig nem kötelezhető a társaság a nagyszabású fájlcserét folytató felhasználók személyes adatainak kiadására. A Verizon szerint a lemezkiadók támpontjául szolgáló 1998-as Digital Millennium Copyright Act (DCMA) törvény megsérti az amerikai alkotmányt.

Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium (U.S. Department of Justice) azonban nem adott igazat a társaságnak. Az igazságügyi minisztérium szerint a DCMA törvény azért nem sérti az alkotmányt, mert csak a jogsértőket célozza. A minisztériumnak egyébként minden olyan jogi esetben állást kell foglalnia, amelyben alkotmánysértés gyanúja merül fel.

"A Verizon állhatatos erőfeszítése, hogy megvédje a fájlcsere hálózatokat használó tolvajokat, nem lehet sikeres" - mondta Matt Oppenheimer, a RIAA jogi ügyekkel foglalkozó elnökhelyettese.

A Verizon mindenesetre szeretné elérni, hogy az efféle vizsgálatok esetén csak bírói határozattal legyenek kiadhatók a gyanúsítottak személyes adatai. A társaság szerint ellenkező esetben bármely szerzői jogtulajdonos, vagy bárki, aki annak állítja magát, könnyedén megszerezhetné a személyes adatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #16
    eleg, ha a szarnyas fejvadasz c. film tarsadalmi berendezkedesere gondol az ember.. (mellesleg az alien filmek sztorija is osszefuzodik vele...) szoval itt szepen lassan a konkurrens allamok helyett a konkurrens bankhalozatok, illetve konzorciumok fogjak iranyitani a vilagot... ma meg csak rejtetten, de kesobb egyre nyilvanvalobban, es mi csak dolgozok leszunk a gepezetben, es fogyasztunk, es dolgozunk, es nezzuk a big bradert, meg dolgozunk, meg fogyasztunk....
  • gz8 #15
    Bud Spencer meg a vízilovakkal!
  • papabear #14
    Ez van amikor profitorientált cégek hozzák a törvényeket, döntenek életről/halálról/börtönről.
    Első fuvallata a bsa-val (Vámosi Zsolt esete) sajnos már nálunk is érezhető. És aki látta T.Gilliam Brazil c. filmjét, nagyjából sejtheti merre tart a világ. :o(
  • [HUN]PAStheLoD #11
    ezaz a minimálbérből még CD-lejáccót se veszek nem hogy gépet meg széleesávot BAzZ!
  • Power #9
    Már gazdag és már el is tűnt(csapnivaló dolgokat csinál manapság). Persze kell a reklám neki is.
    A RIAA meg szeretne nagytesvér lenni.
  • Bonewerkz #6
    regen miert nem agaltak annyira az ellen, hogy vettuk az ures kazikat? mindenkinek rakas masolt kazettaja volt, 2 kazettas magno volt a divat, megis jol megelt az pl iron maiden, vagy billy idol, depeche mode, stb....
    de a mai sztarok csak jo gyorsan meg akarnak gazdagodni, aztan eltunni... ma mar nem a zeneert, a muveszetert, az elvezetert csinaljak, hanem az uzlet, meg a lecso miatt... ezert fejlodik a muveszet, a technika visszafele. a kapitalizmus most eppugy a vegsoket rugja, mint a feudalizmus annak idejen... az is eloszor szolgalta a fejlodest, de utana a kerekkotoje lett... a foldesurak visszafogtak a polgarosodast, ma a penzesurak (uzsorasok, bankarok, tozsdespekulansok, nemzetkozi kozmopolita koklerek) teszik ugyanezt... hajdanan a fold volt az ur, most a penz, es ez meg rosszabb, ezzel sokkal rafinaltabban lehet manipulalni, es mindez meglatszik a muveszetek, es a technika (ki latott mostanaban holdraszallast, tegye fel a kezet!)
  • Bonewerkz #5
    tolvaj.... hm... ezek az amcsik (nem a kisemberek...!) nyomorult nacik, es meg a sajat tortnyaikat is ledontogetik, epp ugy mint a nemetek a reichstagot annak idejen... az ilyet csak a falhoz kell allitani, osz
  • SoDI--- #4
    Az is hülye, aki filecsere hálózatokon keresgél!
    Minek, ha egyszer Warez-oldalakon, és FTP-ken fellelhető ugyanaz a tartalom?
  • inaki ramirez 1 #3
    nesze nektek republikánus kormány...
  • CybearBoy #2
    Az amerikai kormány bekaphatja
    :P