JohnnyCage

A lemezkiadók elnézést kérnek a téves figyelmeztetésért

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) elnézést kért a Penn State University egyetemtől, amiért tévedésből illegális zeneterjesztéssel vádolta meg az intézmény hallgatóit, és figyelmeztető levelet küldött nekik.

A mostani eset az első alkalom, amikor a lemezkiadók nyilvánosan elismerték, hogy tévedésből küldtek figyelmeztetést. A félreértés ugyanakkor arra is rámutat, milyen könnyen megtéveszthetők azok az automatizált alkalmazások, amelyek a szerzői jogok által védett zenefájlok után kutatnak a Világhálón.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége az elmúlt csütörtökön figyelmeztetést küldött a Penn State Egyetem Csillagászati és Asztrofizikai Intézetének, amelyben a lemezkiadók az 1998-as Digital Millennium Copyright Act (DCMA) törvényre hivatkozva felszólítják az intézetet, távolítsa el az FTP szerveréről elérhető, szerzői jogok által védett zenefájlokat.

Mint később azonban kiderült, a tévedést az okozta, hogy az intézet egyik professzorát Peter Ushernek hívják, aki több csillagász társával elénekelt egy dalt, amelynek felvétele .mp3 formátumban az FTP szerverről is elérhető. Mivel az egyik népszerű zenei előadót szintén Ushernek hívják, az automatizált szoftver illegális zeneterjesztést vélt felfedezni az FTP szerveren.

Az intézet vezetői a figyelmeztetést követően átkutatták a szervert, de illegálisan terjesztett zeneszámoknak nyomát sem találták. Mint később kiderült, az RIAA egyik külsős alkalmazottja hibát követett el, amikor a figyelmeztetés kiküldése előtt nem ellenőrizte, hogy a fájl valóban szerzői jogok által védett zenét tartalmaz-e. A szövetség szakértői most azt vizsgálják, küldhetett-e már társaságoknak is téves figyelmeztetéseket a külsős alkalmazott.

Az RIAA megköszönte Peter Usher megértését, és egy Usher CD-t, valamint egy Usher pólót küldött ajándékba a professzornak.

A Penn State Egyetem képviselője úgy véli, ilyen tévedés előfordulhat, és elmondása szerint az intézmény a jövőben is szorosan együtt kíván működni az Amerikai Lemezkiadók Szövetségével, valamint minden rendfenntartó szervvel a szerzői jogok által védett tartalmak illegális terjesztésének megfékezése érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #7
    Én a Penn State University helyében bepereltem és bezárattam volna a RIAA-t.:-)))
  • GodBadka #6
    Lehet, hogy meg is kapta csak, hogy csendbe maradjon és ne legyen per belőle, hisz az sokkal nagyobb presztisveszteséget jelentene, ha elvesztenék. Márpedig valószínűleg elvesztenék.
  • Yfel #3
    Ámen :)

    Y
  • gz8 #2
    Én még rájuk is húznék egy pert rágalmazásért!
  • Csudri #1
    Usher? Broáf! Csillagászoknak küldjenek egy kis Katatonia-t! Az kell nekik, egy kis nyugis metálmuzsika!