SG.hu

Megvalósult a 25%-os Internet-tarifa csökkenés

Megvalósult az Európa terv keretében meghirdetett 25%-os átlagos internet tarifa csökkenés. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium újabb internetszolgáltatókkal állapodott meg, s így a fogyasztók egyre több, átlagosan 25%-os kedvezményt nyújtó szolgáltató közül választhatnak. Ezzel az ország teljes területén elérhetővé váltak a kedvezményes internetes csomagok.

Az elmúlt hónapban a tárca már valamennyi, az ország területén szolgáltató távközlési céggel megkötötte a kedvezményes telefon tarifacsomagokról szóló szerződést. Az internetszolgáltató cégek közül a tárca mai napig az Inter.net, GTS-Datanet, VivaNet, Vivendi, Enternet, és a Profinter cégekkel írt alá megállapodást. Mindezek mellett március elsejétől az Axelero is csökkentette árait, azaz az ország teljes területén hozzáférhetővé váltak a kedvezményes internet csomagok.

A kapcsolt vonali internet (dial-up, betárcsázás) szolgáltatás két elemből tevődik össze: a telefonos kapcsolatból, amellyel az ügyfél a távbeszélő szolgáltatón keresztül eléri az internetszolgáltatót, és az internetszolgáltató (ISP) részéből, aki a világháló elérését biztosítja.

A támogatást azok az internetszolgáltatók vehetik igénybe, amelyek - a telefonszolgáltatók nagykereskedelmi ajánlatának megfelelően - az internetes és telefonos részét a szolgáltatásnak egybecsomagolva (ún. kombinált csomagban) adják. A támogatás mértéke az internet szolgáltatók által biztosított csomagonként 202 forinttól - maximum 520 forintig terjed.

Közvéleménykutatás a 25%-os internetdíj-csökkentés társadalmi fogadtatásáról

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2003. márciusában a TÁRKI Társadalomkutató Intézettel felmérést készíttetett a 18 éven felüli magyar lakosság körében. Az IHM döntés-előkészítő munkáját segítő szokásos reprezentatív adatfelvétel, ezúttal a kormány internet díjcsökkentési szándékának lakossági fogadtatását felmérő kérdésblokkal egészült ki.

Az információs társadalom nyújtotta előnyök elérhetővé tétele a kormány és a szaktárca alapvető célja. a cél elérésének egyik jelentős lépcsőfoka a kormányfő által bejelentett 25 %-os internet hozzáférési díjcsökkentés, amely mára megvalósultnak tekinthető. A szolgáltatókkal kötött megállapodások jelentős társadalmi visszhangra találtak, amelyek a miniszterelnöki bejelentés után azonnal hallhatók voltak. Március első felében a felnőtt lakosság mintegy 43 %-a hallott a miniszterelnök bejelentéséről. Budapesten volt a legmagasabb a díjcsökkentési szándék ismertsége: a lakosság 56 %-a értesült Medgyessy Péter bejelentéséről. A magas ismertség mellett a tervezett díjcsökkentés fogadtatása is pozitív volt, hiszen a lakosság 68 %-a egyértelműen hasznosnak találta a bejelentést, sőt, az internetet aktívan használók körében (a felnőtt lakosság mintegy 18 %-a) ennél jóval nagyobb, 90 %-os volt ugyanez az arány.

A TÁRKI 2003. márciusában végzett adatfelvételt 1021 fős országos mintán. A minta valószínűségi minta, mely többlépcsős, arányosan rétegzett kiválasztással készült. A minta fő jellemzője, hogy minden felnőtt embernek egyenlő volt az esélye arra, hogy ő legyen a válaszadásra felkért személy. A mintavételi eljárásból fakadó hibahatár +- 2,6 %. Ez azt jelenti, hogy - mintavételi okból - a teljes mintából becsült adatok 95 %-os valószínűséggel ennél nagyobb mértékben nem térnének el azoktól, melyeket a teljes népesség megkérdezése esetén regisztrálnánk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • observer #31
    Az Axelero sz*rt díjat csökkenteni. Aztmondja,majd növeli az adatátviteli sebességet 25 %-kal. Én meg elhiszem.
  • Mike #26
    annyira csak magatok körül forog a világ, meg a haverjaitok körül, másról nem is tudtok
  • Mike #25
    ha a UPC átkozott, nem kell hazsnálni. Azt hiszem nem a kormány feladata téged támogatni abban, hogy olcsóbban tudj játszani, letőlteni.
  • Mike #24
    gondolom, ez az egész 25%-osdi arra szolgál, hogy itthon növelje az internet használók táborát, mert abból nálunk elég kevés van. Átlag felnőtt ember meg max kicsit webezik, levelezik, és erre tökéletesen jó a dial-up.
  • Mike #23
    kapitalizmusban, nem a kormány dönti el az árcsökkentést. max támogatást adhat. szóval le kéne szokni az állami sültgalamb szájbaröppenésére várakozásról
  • Mike #22
    2. az az idióta, aki pl. online szeretne játszani
  • Boba Fett #20
    Én mér első hallásra megmondtam, hogy ebből semmi sem lesz, minde pont olyan drága marad, mint volt. Tehát továbbra is maradok a FreeStartnál.
  • Zsoltee #19
    Igazából ez megint egy nagy nagy átb...ás volt a kormány részéről. Tisztelt Miniszterelnökünk nagy lelkesedéssel bejelenti a 25%-os internetdíj csökkentést, de azt elfelejti közölni, hogy ez csak a betárcsázós internetre vonatkozik, ami valjuk meg aki igazán internetezik (olvas,dolgozik, netalántán játszik, sőt még le is akar tölteni) az nagy ívben elkerüli ezeket. Megint egy sunnyogós félmegoldás, ugyanis aki nincs elengedve annyira sem anyagilag hogy 10 rugót kifizessen havonta netre, annak meg kell elégednie a gyakorlatilag használhatatlan dial-up nettel (persze erre azért a nagy többség rájön idővel). Liu Kang hozzászólása is idevág, minek fizzessen az ember ha van ingyenes is ugyanebbe a körbe tartozva.
    Szóval én is megörültem amikor meghalottam a hírt, számoltam is hogy most akkor havi 12 helyett majd csak 9-t kell fizetnem ennek az átkozott UPC-nek, de ebből az álomból hamar felébredtem. Ettől függetlenül jelen pillanatban a fent említett szolgáltatón kivül máshol nem tudok előfizetni, tehát jobbat nem tudok választani, így maradok a drágábbik félmegoldásnál, ami többé kevésbé azért használható is valamire. Na Bye.
  • Mike #16
    Ezzel együtt én inkább maradok a UPC-nél, semmint, hogy egy fillért is adjak a rohadék matávnak
  • Mike #15
    legyen többféle korlát, akinek elég 3 gia, az kevesebbet fizessen, mint mondjuk akinek 20 kell