Franczy

Véget ért "DVD Jon" tárgyalása, ítélet jövőre várható

Oslóban véget ért annak a norvég tinédzsernek a bírósági tárgyalása, aki a közelmúltban azzal vívta ki maga ellen a hollywoodi filmstúdiók ellenszenvét, hogy elkészített egy a DVD filmek másolásvédelmének kiiktatására alkalmas rövid programot.

A sokak által egyszerűen csak DVD Jonnak becézett Jon Johansent a csökkenő forgalomtól és ugyancsak csökkenő bevételektől félő filmipar egyrészt azért fogta perbe, mert megírta az említett szoftvert, másrészt pedig azért, mert ezen szoftvert elkészülte után az internet segítségével széles körben terjeszteni kezdte.

A napokban lezajlott tárgyalások alatt Johansen ügyvédje elsősorban a köré építette ki a védelmet, hogy a tinédzser által saját használatra lemásolt DVD filmeket a fiatalember egytől egyig megvásárolta, vagyis teljesen legálisan jutott hozzájuk. A saját házába betörő tolvaj véleményem szerint semmilyen bűncselekményt sem követ el - mondta az egyesek által Dávid és Góliát csatájának nevezett bírósági tárgyaláson Halvor Manshaus, Johansen védője.


Jon Lech Johansen háttérben apjával

Mint ismeretes, a norvég fiatalember az állítólagos bűncselekmény elkövetésekor mindössze tizenöt esztendős volt, jelen pillanatban pedig tizennyolc éves. Johansen saját bevallása szerint azért készítette el a DeCSS névre keresztelt szoftvert, mert ily módon szerette volna Linux operációs rendszer alatt is megtekinteni kedvenc DVD filmjeit. A tinédzsert perbe fogó, az amerikai filmstúdiókat magába tömörítő MPAA többek közt azzal vádolja Johansent, hogy a DeCSS korántsem arra volt csak alkalmas, hogy a felhasználók DVD filmeket nézzenek segítségével, hanem ezzel párhuzamosan segítségével a DVD filmeket tároló lemezek másolása is könnyű szerrel megoldhatóvá vált.

Az ötnapos tárgyalássorozat végeztével Inger Marie Sunde ügyész azt nyilatkozta, hogy kétség sem férhet Johansen bűnösségéhez, és arra kérte a bíróságot, hogy az kilencvennapos felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtsa a DeCSS készítőjét. Szakértők szerint az ügyész elég elnéző volt az üggyel kapcsolatban, hiszen akár kétesztendőnyi börtönbüntetés kirovását is kérhette volna Johansennek. Az üggyel kapcsolatos Ítélethirdetésre várhatóan a jövő év legelején kerül majd sor, addig pedig két független szakértő segíti a bíró munkáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #9
    Ilyesmit hallottam én is, de ennek ma már nem sok jelentősége van, a többi 407db kulcsot is brute force vissza lehet fejteni (ha újakat találnak ki, azokat is, de ez az érintett lejátszók visszahívásával járna :P).
  • Bith #7
    Ja a Xing DVD player kulcsát használta, mert szarul volt tárolva, vagy mi.
  • Gabest #6
    A decss nem kódfeltörő program volt, hanem egy pár "nem megfelelőlen" license-elt algoritmus és lopott kulcs.
  • Devla #5
    Eloszor is, a progit nem igazan lehet bekes celokra hasznalni mint a softicet, csak a dvdk vedelmenek a feltoresere. A masik meg, azer telleg nem lehet elitelni mert csinal egy ilyen programot, de azert szerintem mar igen ha szeleskorben terjeszti a neten. Ettol fuggetlenul persze mentsek fel, es vesszen a mocskos penzehes MPAA.
  • Bith #3
    Na meg amcsiban pl. bárkinek lehet szinte lőfegyvere. Attól még nem bűnöző, csak akkor lesz az, ha lelő vele valakit, ami nem önvédelem volt.
    Egy program írója sem bűnöző, csak az, aki rosszra használja azt, nem amire keszült. Ott van mondjuk a SoftIce, ami egy remek debugger, és a programok 90%-át azzal törik fel. Akkor most a SoftIce fejlesztőit is be kéne perelni?
    Bazz, ezt a gyereket én felmentetném, pedig nem vagyok ügyvéd :)).
  • Orgi-CRPD #1
    En ezt most nemnagyon ertem. Valaki ir egy programot ami tobb dologra is jo. Jo DVD nezesre es jo DVD masolasra is. Na most! Ha en csinalok egy kalapacsot amivel szeget akarok beverni, de a kalapaccsal ajtot is szet lehet zuzni akkor engem le fognak csukni? Akkor most mindenkit be fognak perelni aki olyan szerszamot/eszkozt/programot ir/alkot/letrehoz ami tobb dologra is jo/hasznalhato?