Franczy

2002-ben növekedett a szilíciumszeletek forgalma

Egy most nyilvánosságra hozott félvezetőipari jelentésből kiderül, hogy míg 2002-ben a chipgyártó cégek jelentősen több szilíciumszeletet használtak fel, mint egy évvel korábban, addig az ebben a piaci szegmensben érdekelt szilíciumszelet gyártó cégek bevétele sokkal kisebb mértékben növekedett.

A SEMI (Semiconductor Equipment and Materials International) munkatársai által készített jelentés szerint az elmúlt esztendőben megközelítőleg 4,7 milliárd négyzetcol felületű szilíciumszeletet használtak fel világszerte, ami 19 százalékkal több, mint a megelőző évben az ipar által felhasznált szilícium mennyiség. Ezzel párhuzamosan 2002-ben a félvezetőipari bevételek is növekedtek, azonban korántsem ilyen jelentős mértékben. Ebben a piaci szegmensben az elmúlt esztendőben mintegy 5,5 milliárd dolláros összbevételt regisztráltak a szilíciumszeletek gyártásával foglalkozó cégek, ami mindössze 5,8 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbi hasonló bevételi adatnál.


Stanley Myers, a jelentést készítő szervezet vezérigazgatója elmondta, hogy a tavalyi évben regisztrált bevétel növekedés nagyrészt annak köszönhető, hogy a tavalyi esztendőben már jelentős igény mutatkozott a 12 colos, vagyis 300 milliméter átmérőjű szilíciumszeletek iránt. Myers elmondása szerint mindez felettébb jót tett az elmúlt egy-két évben komoly nehézségekkel küszködő piaci szegmensnek. Myers ezenkívül felhívta a figyelmet arra, hogy 2000-ben, az említett nehézségeket megelőzően még nem kevesebb mint 7,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak le ebben a piaci szegmensben.

A jelentésből többek közt kiderült, hogy a SEMI összességében elégedett a 2002-ben leszállított szilíciumszeletek mennyiségi növekedésével, azonban az ehhez kapcsolódó bevétel növekedéssel már nem annyira. A SEMI szakértői szerint a bevételek ilyen alacsony mértékben történő növekedése alaposan megnehezíti azt, hogy a gyártók új gyártóüzemeket építhessenek fel. Egy-egy új, 300 milliméteres szilíciumszeletekkel operáló gyártóüzem felépítése egyébként adott esetben több milliárd dollárba is kerülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!