Franczy

Intel: új technológiák az új processzorokhoz

A héten San Franciscóban zajló ISSCC (International Solid-State Circuits Conference) nevezetű szakmai konferencia keretein belül az Intel munkatársai várhatóan számos olyan technológiáról szót fognak ejteni, melyeket a chipgyártó a 10 GHz-es, illetve ennél magasabb frekvenciájú jövőben napvilágot látó processzorok esetében kíván alkalmazni.

A világ elsőszámú chipgyártójaként nyilvántartott Intel mérnökei várhatóan többek közt olyan, a nagysebességű processzorok előállításához szükséges "építőkockákról" fognak előadásokat tartani, mint amilyen például a 3,5 GHz-es többfázisú órajel-generátor, az 5 GHz-es lebegőpontos MAC (Media-Access Controller), vagy az úgynevezett alvó tranzisztor. Az Intel ezenkívül előreláthatólag egy a chipek közötti buszsebesség növelésére hivatott újgenerációs, 8 Gb/s sávszélességű, szimultán kétirányú I/O technológiáról is el fog árulni néhány részletet.

Az eddig említett technológiák egyelőre még egytől egyig kísérleti stádiumban vannak, azonban várhatóan hamarosan fontos szerepet fognak játszani abban, hogy az Intel minden korábbinál nagyobb teljesítményű és egyben alacsonyabb fogyasztású mikroprocesszorokat gyárthasson. Mint ismeretes, az Intel legfejlettebb processzorai jelenleg 0,13 mikronos gyártási technológiák segítségével készülnek, azonban amennyiben minden jól megy, akkor a chipgyártó az év második felében meg fogja kezdeni a 0,09 mikronos csíkszélességű újgenerációs chipjei tömeggyártását.

Különböző források tudni vélik, hogy a 0,09 mikronos csíkszélességgel rendelkező Prescott magos új Pentium 4 processzorok próbagyártása nemrégiben már meg is kezdődött az Intelnél. A következő technológiai ugrást várhatóan 2005-ben hajtja majd végre az Intel, amikor is bevezeti a piacra 0,065 mikronos csíkszélességű chipjeit. A cég távolabbi terveit illetően tudni lehet, hogy az évtized végére az Intel 10, vagy akár 20 GHz-re kívánja feltornászni a mikroprocesszorok frekvenciáját, azonban ezen tervek eléréséhez az Intelnek radikálisan új technológiákat kell majd bevetnie.

Az Intel szerint jelenleg a processzorok fogyasztásának csökkentése jelenti a legnagyobb kihívást a fejlesztők számára. Ebben a témakörben a chipgyártó arra az úgynevezett alvó tranzisztor technológiára kívánja helyezni a hangsúlyt, melyről tavaly elárult már néhány részletet. Az Intel szerint ezen új technológia révén jelentős mértékben, akár tizedére, vagy századára lesz csökkenthető a processzorok átvezetési árama, ezzel párhuzamosan pedig segítségével legalább 10-20 százalékkal csökkenthető majd a chipek fogyasztása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csudri #3
    De legalább tényleg számítógél kerül majd a konyhába! Csak kell egy ajtó a házba ahol beteheted a kaját a pc-be és 3 perc alatt megmelegszik. Vagy akár tojást is süthetsz a procin! :))
  • Power #1
    "...legalább 10-20 százalékkal csökkenthető majd a chipek fogyasztása"

    Na most egy elcseszett chipnek a 70W-os fogyasztását hiába csökketntik 10-20%-kal még mindig sok. Egyébként az órajel hajhászás pont keresztbe tesz a fogyasztás csökkentési terveinek.