Franczy

Linuxos mobiltelefonok várhatók a Motorolától

A Motorola munkatársai bejelentették, hogy a Motorola még ebben az évben meg fogja kezdeni azon első mobiltelefonjának a forgalmazását, melynek esetében a nyílt forrású Linux tölti majd be az operációs rendszer szerepét.

A cég képviselői ezenkívül elárulták, hogy a Motorola a jövőben számos új, Linux-szal ellátott mobiltelefont kíván piacra dobni, ami szakértők szerint egyértelműen annak a jele, hogy a Linux a szerver számítógépek piacának meghódítását követően mostanság már a mobiltelefonok piacán is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A Motorola első Linux operációs rendszerrel felvértezett mobiltelefonja a keresztségben az A760 nevet, jobban mondva típusjelzést kapta, és tudni lehet róla, hogy egy nagytudású, igazi high-end kategóriás mobil készülék lesz. Ennek megfelelően a Motorola újdonsága többek közt színes kijelzővel, MP3 és videolejátszási képességekkel, digitális fényképezőgéppel is el lesz látva, és mondanom sem kell, hogy segítségével akár Java programokat is le lehet majd tölteni, illetve futtatni.

A gyártó ígéretei szerint Ázsiában már az idei év harmadik negyedévében kapható lesz a Motorola A760, és előreláthatólag az európai és észak-amerikai vásárlóknak sem kell majd sokat várniuk az újdonságra, mely az említett régiókban várhatóan még az idén meg fog jelenni a kereskedések polcain. Scott Durschlag, a Motorola Personal Communications üzleti fejlesztésekkel foglalkozó részlegének az alelnöke elmondta, hogy az A760 több egyéb Linuxos Motorola telefon előhírnökének lesz tekinthető, ugyanis a gyártó a jövőben számos belépőszintű és középkategóriás Linuxos mobil készüléket is piacra kíván dobni.

Úgy gondolom, hogy rövid időn belül több millió darab Linux operációs rendszerrel ellátott mobiltelefont fogunk eladni, és eljön majd az az idő is, amikor a Linux dominálni fog mobil készülékeink esetében - nyilatkozta Durschlag, majd hozzátette, hogy a Motorola a szűkebb pénztárcájú vásárló számára is mihamarabb elérhetővé kívánja tenni az ezzel a nyílt forrású szoftverrel ellátott új készülékeit.

Az IDC piackutató cég szerint 2006-ra a Symbian a mobiltelefon piacnak már több mint 53 százalékát fogja uralni, a Microsoft, a Palm és a Linux pedig rendre 27, 10, illetve 4 százalékos részesedéssel fog rendelkezni, vagyis az IDC szerint Motorola ide vagy oda, a Linux várhatóan nem jut fontos szerephez a mobiltelefonok piacán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!