JohnnyCage

Már a jövő évben kiadja 3D kijelzőit, notebookjait a Sharp

A japán elektronikai óriás 2003-ban piacra dobja háromdimenziós megjelenítést kínáló LCD monitorait, valamint szintén 3D képességekkel rendelkező notebookjait.

A Sharp új technológiája, mint korábban beszámoltunk róla, lehetővé teszi, hogy a felhasználó külön segédeszköz, mint például a jólismert "3D szemüveg", vagy speciális szoftver nélkül láthasson nagyfelbontású 3 dimenziós képeket. A társaság a 3D hatás eléréséhez két LCD kijelzőt épít egymásra, amelyeken egy speciális réteg irányítja a képpontok fényét a jobb, illetőleg bal szem irányába. Megfelelő pozícióból nézve az összetett kijelző képét, az egyik szem csak az alsó kijelző "réteg" képét látja, míg a másik szem számára a felső "réteg" látható.

Ezekután már csak azt kell meghatározni, hogy az egyes rétegek milyen képet jelenítsenek meg, a felhasználó agya pedig a két különböző képből 3 dimenziós, térhatású képet alkot. A megoldás hátránya, hogy megfelelő kép csak az előírt 40 cm-es távolságból látható. A kijelzőt közelebbről, vagy távolabbról figyelve elmosódott kép látható.

"Biztos vagyok benne, hogy a jövő évben kiadjuk az első 3 dimenziós LCD monitorunkat, illetve az első 3D kijelzővel ellátott notebookot" - mondta Greg Nakagawa, a Sharp Systems of America alelnöke. Nakagawa szerint a 3D-s kijelzők eleinte elsősorban a játékosokat fogják célozni, de a társaság később a vállalati, és egészségügyi piacokat is meg kívánja hódítani.

"A 3D megjelenítés még gyermekkorában van" - mondta Rhoda Alexander, az iSuppli/Stanford Resources elemzője. "A játékpiacon egyértelmű igény van a megoldásra, de az egészségügyi alakalmazásokhoz még fejlődnie kell a technológiának" - tette hozzá Alexander.

Nakagawa szerint a Sharp új megoldása azért is rendkívül ígéretes a játékpiacon, mert a játékszoftverek alig egy napos munkával átalakíthatók a rendszer teljes támogatására. A vezető szerint a 3D megjelenítés a hagyományos alkalmazásokhoz kikapcsolható lesz az új kijelzőkben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Munch #8
    Mocskos virtuális valóság. Hang miatt így is rohadt soXor fordulok meg, ok nélkül. :D Nem még egy ilyennel...
  • MaDFoX #7
    Ha programbol akarjak tamogatni akkor at kell alakitani, de az is igaz hogy tobbnyire egyszerubb a videokartya driveret atalakitani es kesz (pl asus deluxe kartyak). Azert en kivancsi lennek a 3D megjelenitos notebook felhasznalasi teruleteire... :D
  • vax #6
    3d megjelenitőket már "iparilag" sok helyen alkalmazzák, csak hát az áruk miatt a normál egyéni felhasználókig még nem jutott el. Egyébként nem rosszak. Érdemes kiprobálmi őket. Több fajta megoldásban léteznek (pld: szemüveggel anélkül). Komolyabb informatikai kiállitásokon mindig bemutatják őket, főleg a rá készült alkalmazásokat.
  • Lacc #4
    A hatás a lényeg, nem pedig az hogy ettől még 2D. Ennek ellenére nem hiszem hogy túl nagy sikere lesz ennek az egésznek egyenlőre, főleg amiatt hogy megfelelő szögből és távolságból kell nézni a monitort.
  • radical #2
    A DTI http://www.dti3d.com/ kb. 3 éve árulja ezen az elven működő lcd-it. Ebben a hírben az a jó hogy így talán lejjebb mennek az árak.
  • Munch #1
    Király!