JohnnyCage

Kihalófélben a katódsugárcsöves monitorok

A nagy, melegedő, sokat fogyasztó, és bizonyos esetekben a szemet is rontó katódsugárcsöves (CRT) monitorok lassan történelemmé válnak, legalábbis ami a gyártók termékpalettáját illeti.

Mindez erősen megmutatkozott a napokban megrendezett Computex Taipei 2002 kiállításon is, ahol az LCD monitorokat gyártó társaságok végtelen sora népszerűsítette termékeit a felhasználóknak, akik "boldogan" fizetik ki egy-egy katódsugárcsöves (CRT - Cathode Ray Tube) monitor árának három- négyszeresét az új lapos kijelzőkért.

"A CRT monitorok virtuálisan eltűnnek a közeljövőben" - mondta Andrew De Jong, az ausztrál PC forgalmazó Dreamworks IT igazgatója. Egy tajvani piackutató cég szerint 2005-ben várhatóan mintegy 141 millió monitor fog gazdára találni, amelynek több, mint fele LCD (Liquid Crystal Display - Folyadékkristályos Kijelző) technológiára fog épülni. Viszonyításképp a tavaly eladott 106 millió monitor alig 15 százaléka volt folyadékkristályos megoldás.

Eizo CRT és LCD monitorok

Az LCD monitorok növekvő ára, illetve az eszközök iránt mutatkozó kereslet fokozódása jelentősen megemelte a gyártók részvényárfolyamát az év első negyedében. Az árfolyamok azóta a várható túltermelés miatt némiképp visszaestek.

A lapos monitorok előnyei nyilvánvalóak: Kisebb helyet foglalnak az íróasztalon, kevesebbet fogyasztanak, kevesebb hőt termelnek, és egyes -korszerűtlen- CRT monitorokkal ellenben a szemet sem károsítják.

2001-ben összesen mintegy 15,4 millió LCD monitor kelt el világszerte a notebookokban alkalmazott kijelzőkön kívül. Mindez több, mint 100 százalékos növekedést jelent, amelyet az eszközök rohamosan csökkenő ára tett lehetővé. Az LCD monitorok térhódítása a helyhiánnyal küszködő ázsiai országokban volt a legszembetűnőbb. Japánban például a tavaly eladott PC-k több, mint fele ilyen megoldásra épült.

Az Egyesült Államokban tavaly eladott PC-k 30 százaléka rendelkezett LCD monitorral, a szegényebb országokban a technológia térhódítása azonban ennél jóval lassabb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • varia #28
    Es hogy allunk a kijelzo nagysagaval???
    Persze, majd iz fejlodni fog, meg minden.
    Egy hulye picsa az irodaban, aki hibajavotozza a monitort, sajttal eteti az egeret, az cserelje csak le szepen LCD-re.
    Hogy lehetne osszehasonlitani egy viewsonic P225-ost egy akarmilyen LCD-vel???
    Persze tudom, majd a hidrogen hajtasu auto, es a benzines meg a diesel mehet ahova akar, de addig jo nekem egy benzines kereklampas merci.

    Ekkora marhasagot!
    De ha lehetne, akkor legkozelebb forras megjelolessel az ilyen cikket ha lehet!
  • TheZsenyka #26
    Úristen... walkman-eztél???? :)
  • zer0 #23
    "A lapos monitorok előnyei nyilvánvalóak: Kisebb helyet foglalnak az íróasztalon, kevesebbet fogyasztanak, kevesebb hőt termelnek, és egyes -korszerűtlen- CRT monitorokkal ellenben a szemet sem károsítják."

    Egy DTP studioban, ahol szinre kalibraljak es marhanagy felbontasban hasznaljak a monitorokat, ezek az elonyok nem szamitanak a CRT-vel szemben.

    Aki meg jatszani akar es 100+ FPS-t akar latni, szinten nem fog LCD-t hasznalni.


  • reszcsi #21
    Lehet venni ff TV-t. PL. azok a kis pár-colos autós szivargyujtós TV-k nagyrésze még mindig ff.
  • KIP #19
    hehe majd ha 60e HUFér lehetlessz 17es LCD moncsit kapni akkor talán elterjed:-) addig maard a régi...
  • Gyurcika #16
    Khmmm. azert az okor kifejezes tulzas, mert igaza van. Az uj technologiak hosszu ideig parhuzamosan elnek. Hogy a peldanal maradjak: igenis lehet meg latni fekete-feher tv-t. Venni mar nem, de van, ahol meg hasznaljak. Hany ev kellett szerinted ahhoz, hogy eltunjenek a fekete-feherek? Vagy pl. a sima telefon es az ISDN miota el mar egyutt? Itt is az lesz, hogy jopar ev alatt szepen lecsokken majd a CRT-k eladasa, aztan akkor meg par evig ok lesznek tobbsegben, aztan utana veszi az a lapos kijelzo. Szerintem amikorra kisgyerekem lesz (remelem 5-6 even belul), addigra sem valosul meg meg ez az atallas.
  • Gabest #14
    Én csak annyit mondanék, hogy a jól bevált dolgok sosem halnak ki, inkább párhuzamosan továbbélnek az új megoldásokkal.
  • fetyka #8
    Az LCD még nincsen kifejlödve.Ezért tartosan marad jól bevált CRT.
    Most a Flatron képcsöves CRT-ék a jó moncsik.
  • versio #6
    egy jo crt moncsi 100-szor jobb ezeknél, nekem is 21colos sony van
    bár van jo lcd is ilyen a Mac 24 colosa de az 2 milla
    ki a ráknak van annyi pénze egy koszos moncsira
  • TheZsenyka #5
    Azé' én még nem dobom ki a 20"-os Silicon Graphics moncsimat ha nem baj... :)